Izvor: B92, 11.Sep.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Telekom odbacio optuzbe grupe internet provajdera

Beograd -- Telekom Srbije odbacio je u sredu optuzbe sest internet provajedera da je generalni direktor te kompanije Drasko Petrovic sa Telekomom Italija potpisao nepovoljan ugovor o obavljanju medjunarodnog telefonskog saobracaja. "Podnosenjem krvicne prijave protiv Petrovica takozvani internet provajderi su jos jednom pokusali da skrenu paznju javnosti sa svog nezakonitog poslovanja, zbog cega je Telekom Srbije i odlucio da sa njima ne obnovi ugovore", navodi se u saopstenju tog preduzeca.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Sest clanica Udruzenja internet provajdera Jugoslavije podnelo je krivicnu prijavu protiv Petrovica jer smatraju da je decembra 2000. godine zakljucio stetan ugovor sa Telekomom Italija o usmeravanju medjunarodnog saobracaja preko Italije koji je tom preduzecu "omogucio znacajnu imovinsku korist".

Kako istice srpski Telekom, Drasko Petrovic "nije sa Telekomom Italije potpisao nikakav ugovor o obavljanju medjunarodnog telefonskog saobracaja, jer za tu vrstu pravnog posla Telekom Srbije nije nadlezan". Sporazum o usmeravanju medjunarodnog saobracaja je, kako se navodi, potpisan jos 1998 godine izmedjun Telekoma Italije i Zajednice jugoslvenskih PTT, u okviru prodaje 49 odsto akcija Telekoma Srbije stranim akcionarima.

"Sporazum kojim se regulise visina takse u medjunarodnom telefonskom saobracaju po zakonu je sve do 1.jula 2002. godine mogla da sklopi iskljucivo ZJPTT", istice se u saopstenju koje je potpisao direktor Telekoma Srbije za spoljne odnose Ivan Djurovic. Drasko Petrovic je u Telekom, kako se dodaje, dosao 15. decembra 2000. godine, a u vreme prodaje te kompanije bio je opozicioni poslanik u Skupstini Srbije i clan parlamentarnog Odbora za saobracaj i veze, gde je izneo niz primedbi u vezi sa prodajom Telekoma. Prema oceni Telekoma Srbije, iznosenje "ociglednih neistina, makar i u formi krivicne prijave, samo je ocajnicki pokusaj (grupe provajdera) da se prikrije nezakonito zgrtanje novca kojem je to preduzece stalo na put".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.