Tekstilci na usijanom privatizacionom krovu

Izvor: Politika, 16.Apr.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tekstilci na usijanom privatizacionom krovu

Višemesečni protesti u kragujevačkom preduzeću „22. decembar” eskalirali juče kada je nekoliko radnika, nakon dolaska dodatnih policijskih snaga, zapretilo da će skočiti sa upravne zgrade

Kragujevac – Ogorčeni odbijanjem vlasnika da započne pregovore sa Udruženjem malih akcionara, petoro radnika kragujevačke tekstilne industrije „22. decembar” popelo se na krov upravne zgrade fabrike, preteći da će tu ostati sve dok se policijske jedinice >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ne povuku iz hola objekta. Situacija je zapretila da se izrodi u tragediju kada su, nakon dolaska dodatnih policijskih snaga, medicinskih ekipa i vatrogasnih jedinica, radnici zapretili i da će skočiti sa krova.

Nekima od njih je i pozlilo, a Ranko Vuković, bivši portir ove firme, prevezen je u bolnicu pošto je pao u nesvest. Njegova koleginica Vesna Živković takođe je imala zdravstvenih problema, pa je intervenisala ekipa hitne pomoći. Drugi radnici su ostali na krovu upravne zgrade do kasnih popodnevnih sati, ne želeći da prekinu protest.

Zastupnik oko 950 malih akcionara ovog preduzeća Velimir Lazić tvrdi da radnicima nikada nije bio cilj da nasilno uđu u fabriku, pošto su je, kako je rekao, sami stvarali.

– Mi tražimo podelu imovine. Nama pripada 20 odsto kapitala preduzeća i od većinskog vlasnika zahtevamo ili da otkupi akcije ili da nam preda naš deo – kaže Lazić za naš list.

Radnici i mali akcionari „22. decembra" juče su ponovo zatražili da se preispita privatizacija firme, koja je pre dve godine prodata Milanu Spasojeviću, odnosno Trgovinskom preduzeću „Čelik" iz Beograda. Preduzeće je, kako kažu, prodato za 1,8 miliona evra, a knjigovodstvena vrednost u trenutku privatizacije, prema procenama stručnjaka koje su sami angažovali, iznosila je više od 40 miliona evra.

Vlasnik im je, kako navode, ponudio da otkupi njihov kapital po ceni od 800 dinara za akciju, ali su oni odbacili taj predlog, nazvavši ga „ponižavajućom ponudom". Mali akcionari traže da im se isplati 200 evra po akciji, a ukoliko vlasnici na to ne pristaju, radnici ističu da su spremni i na deobu firme, napominjući da će svojim delom umeti „sami da upravljaju".

– Posle privatizacije, vlasnik je prodao ili izdao u zakup većinu naših prodavnica, a samo na „Zlatnoj ruži", robnoj kući u centru Kragujevca, zaradio je dvostruko više nego što je platio firmu – tvrdi Lazić.

Nakon višečasovnih protesta, jedan deo policijskih snaga napustio je krug fabrike, a novinarima je omogućeno da razgovaraju sa direktorom firme Miroljubom Krstićem, koji je ujedno i zastupnik većinskog vlasnika, odnosno TP „Čelik". On tvrdi da ga mali akcionari nikad nisu zvanično pozvali na pregovore, već su pozive upućivali posredstvom medija. Krstić je naglasio da je spreman da pregovora „čim dobije nalog od pretpostavljenog".

– I mali akcionari znaju da je privatizacija bila u skladu sa zakonom. Žao mi je što su izmanipulisani, a ja ne mogu da započnem pregovore bez saglasnosti većinskog vlasnika – rekao je Krstić u izjavi za naš list.

Direktor „22. decembra" nije želeo da potvrdi, ali nije ni demantovao da je firma, koja je vredela više od 40 miliona evra, kupljena za svega 1,8 miliona evra, navodeći da je reč o „samostalnoj proceni malih akcionara".

Brane Kartalović

[objavljeno: 17/04/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.