Tehnološke inovacije budućnost Srbije

Izvor: S media, 19.Feb.2010, 18:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tehnološke inovacije budućnost Srbije

Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj Srbije otvorilo je takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju u 2010. godini, sa nagradnim fondom od najmanje 12 miliona dinara. Šestu godinu za redom neko će dobiti priliku da zahvaljujući svojoj inovaciji ostvari snove i pokaže da Srbija ima naučno tehnološki potencijal.

Pre tri dana počeo je novi konkurs za učesnike takmičenja za najbolje tehnološke inovacije, a prema rečima organizatora nagradni fond je veći nego ikada.
>> Pročitaj celu vest na sajtu S media << />


Takmičenje je besplatno, edukativno ali i jedno od retkih u kojem jednake šanse imaju svi od 7 do 77 godina.


Profesor Dragan Povrenović, jedan od organizatora ovog takmičenja, istakao je za Radio S da to i nije čudno ako se ima u vidu da je osnovni cilj ovog takmičenja promocija inovativnog razmišljanja.

„To znači da svi oni koji se prijave za takmičenje ali i svi oni koji se ne prijave ali čuju za njega, razmišljaju o tome kako da svoju ideju na kraju plasiraju na tržište. Sama tehnološka inovacija podrazumeva najširi spektar različitih ideja koje su na kraju do kraja realizovane i dospele do tržišta. Dakle, ovde nije reč o takmičenju u idejama već u onim realizovanim proizvodima, uslugama, određenim organizacionim strukturama koje imaju svoju vrednost i koje na kraju neko hoće da plati.“

Svako ko se prijavi na ovo takmičenje na neki način postavlja osnov po kojem zahvaljujući inovativnoj ideji koju ima može da otvori svoje preduzeće ili da u postojećim preduzećima stvara svoj dohodak.

Na pitanje koja inovacija je u ovom trenutku najpotrebnija Srbiji, prof Povrenović kaže da je to sve ono gde imamo svoje sopstveno znanje, a ne da čekamo da nam neko drugi prenese svoje znanje. Takođe i sve ono gde imamo tradiciju i sirovinsku bazu.



„Ako već moram da kažem, ja mislim da je ogromna naša šansa i u poljoprivrednoj proizvodnji i u preradi voća i povrća uz korišćenje naših sirovina, ali sa druge strane i u korišćenju mineralnih sirovina koje predstavljaju naš izvor i od kojeg možemo da napravimo naš proizvod koji će pri tom biti najbolji. Ali ne isključujem ni sve druge oblasti.“


Uslov da bi se neko prijavio jeste da ima formiran tim koji čine najmanje tri osobe i da popune prijavu koja se nalazi na sajtu www.inovacija.org.

Pobednici će biti izabrani 23. decembra, a profesor Povrenović ističe da oni koji dobiju nagradu imaju mogućnost da od njih započnu određenu vrstu delatnosti u realizaciji svoje zamisli koju žele da ostvare.



„Najveća dobit za sve, je ta što će dobiti znanje i iskustvo, ali i proveriti sami sebe i svoje ideje, jer ljudi često žive u zabludi da imaju nešto stašno dobro, a onda kada to provere i ekonomskim parametrima i ispitivanjem tržišta suoče se sa tim da to i nema baš neku prođu“.


Povrenović nam je otkrio i kako se Srbija kotira na listi svih zemalja sveta po pitanju tehnoloških inovacija.

„Kada je u pitanju naučno-istraživačka delatnost i objavljivanje naučnih radova, Srbija je krenula uzlaznom putanjom. Istovremeno još uvek postoji jedan veliki jaz između toga što se povećanjem rezultata naučno-istraživačke delatnosti istovremeni ne radi i povećanje inovativne delatnosti. Najbolju procenu stanja će te dobiti ukoliko pogledate bruto društveni proizvod, kojim mi u Srbiji nikako ne možemo biti zadovoljan, a samo inovacijama to možemo popraviti“.

Ovome treba dodati i nedavnu izjavu Ministra za nauku i tehnološki razvoj Božidara Đelića koji je istakao da budućnost Srbije nije da bude zemlja niskokvalifikovane i jeftine radne snage, jer to nije održiva budućnost, jer će se uvek naći neka nacija koja će biti jeftinija od nas.

Po njegovom mišljenju Srbija bi u budućnosti trebalo da ima visokoobrazovanu populaciju, koja će tehnološke inovacije plasirati u svet.

Dakle, imate šansu sa čijom realizacijom možete početi odmah jer je prijavljivanje za konkurs otvoreno do 31. marta.

Adrijana Bašić

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.