Tehnička vlada zaboravila brucoše

Izvor: B92, 14.Maj.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tehnička vlada zaboravila brucoše

Beograd -- Konkurs za upis brucoša ove godine će kasniti jer vlada još nije usvojila odluku o ovogodišnjim kvotama. Ministarstvo prosvete za sutra najavljuje odluku.

Prema proceduri, konkurs treba da se raspiše pet meseci pre početka nastave, a zatim Ministarstvo prosvete raspisuje objedinjeni konkurs za upis na osnovne studije na svim državnim fakultetima u Republici. Kašnjenje konkursa brucoši ocenjuju kao nekorektno, a rektor BU-a Branko Kovačević ga povezuje sa održavanjem >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vanrednih parlamentarnih izbora.

Konkurs za određivanje kvota za upis na fakultetete je trebalo da bude raspisan još pre mesec dana, ali se na njega i dalje čeka. Rektor Univerziteta u Beogradu Branko Kovačević očekuje da će vlada na prvoj sednici, najverovatnije sutra, doneti tu odluku.

"Verovatno su ovi izbori poremetili, jedino tako mogu da shvatim. Ovo je jedna regularna procedura, ja se nadam da će u četvrtak kada bude vlada da se donese ta odluka", kaže on.

"Razlike su minorne, možda po nekom fakultetu, negde su se malo povećale, negde malo smanjile, u principu to je isto. Isti je broj studenata, ista su budžetska sredstva, sve je to na nivou onoga što je bilo prošle godine", navodi on.

"Treba da budu isti rokovi, deca treba da se prijavljuju, treba da budu prijemni krajem juna i početkom septembra i Ministarstvo prosvete treba da raspiše konkurs za sve univerzitete u Srbiji, kad se radi o redovnim studijama", kaže Kovačević.

Ministarstvo: Odluka sutra

Vlada Srbije trebalo bi na sutrašnjoj sednici da donese odluku o broju brucoša koji će u školskoj 2008/09. godini biti upisani na državne fakultete u Srbiji, rečeno je danas Tanjugu u Ministarstvu prosvete.

Ministarstvo je već poslalo predlog Sekretarijatu za zakonodavstvo i relevantnim ministarstvima na mišljenje i očekujemo pozitivne odgovore, rečeno je u Ministarstvu prosvete.

Bivša pomoćnica u ministarstvu obrazovanja Srbijanka Turajlić izjavila je za B92 da kašnjenje konkursa za upis brucoša predstavlja samo još jedan primer da odlazeća vlada nije na adekvatan način brinula o važnim pitanjima.

"Naravno da je Vlada to mogla da uradi, u osnovi to je formalnost, pošto se manje više ta odluka donosi u Ministarstvu prosvete. Vlada je da je htela, da iole pažnju posveti nekim detaljima iz života običnih ljudi mogla da donese tu odluku", kaže ona.

"Ne mislim da je to tragedija, ta se odluka uvek može doneti, upis je kroz mesec, mesec i po dana, dakle ima vremena za to, ali prosto je malo zamorno kada imate vladu koja se u svim segmentima neodgovorno ponaša", kaže Turajlićeva.

Predlog Beogradskog univerziteta je da se ove godine na 31 fakultet upiše nešto više od 15.000 brucoša među kojima i 9000 budžetskih studenata što je približno isti broj kao i prošle godine.

Prema dosadašnjim konkursnim pravilima, kandidati se prijavljuju krajem juna, prijemni se održavaju početkom jula, a potom oko 10. jula je i sam upis.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.