Tatjani Ćitić Povelja Teodor Pavlović za informisanje

Izvor: RTS, 14.Feb.2016, 16:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tatjani Ćitić Povelja "Teodor Pavlović" za informisanje

Uredništvo "Srpskih nedeljnih novina" - glasila srpske zajednice u Mađarskoj, saopštilo je da je Tatjana Ćitić, odgovorni urednik Programa za dijasporu Radio-televizije Srbije - RTS SAT i kanala RTS 3, prvi dobitnik Povelje "Teodor Pavlović", za doprinos unapređenju informisanja u Srbiji i njenom rasejanju.
Priznanje, koje će srpski nedeljnik u Mađarskoj od sada dodeljivati svake godine, ustanovljeno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je povodom 180 godina od osnivanja Serbskog narodnog lista, preteče Serbskih narodnih novina, čiju tradiciju baštine Srpske nedeljne novine. Osnivač i urednik Serbskog narodnog lista, koji je kasnije promenio ime u Serbske narodne novine, bio je Teodor Pavlović.

U obrazloženju uredništva srpskog nedeljnika u Mađarskoj, kaže se da je Tatjana Ćitić, svojim dugogodišnjim radom u Radio-televiziji Srbije značajno unapredila srpski medijski prostor, a posebno informisanje Srba u regionu i dijaspori.
Program RTS-a za dijasporu, na čijem je čelu, već godinama putem satelita svakodnevno emituje informativne emisije namenjene našem rasejanju, ali takođe upoznaje i gledaoce u Srbiji sa novostima u regionu i dijaspori. Protok informacija o svakodnevnom životu, uspesima i problemima Srba izvan matične države, omogućen je i na veoma čitanom podsajtu RTS-a za dijasporu, čime su medijski sadržaji redakcije koju vodi Ćitićeva, postali dostupni najširem krugu gledalaca i čitalaca, ističe se u saopštenju Srpskih nedeljnih novina.
Rezultati takvog angažovanja dobitnice ovogodišnjeg priznanja Srpskih nedeljnih novina i njenih kolega, ogledaju se u boljem upoznavanju Srbije sa životom i potrebama višemilionske populacije koja živi izvan njenih granica i bržem rešavanju njenih problema, navodi se u obrazloženju uredništva.
Teodor Pavlović, čije ime nosi Povelja, rođen je 14. februara 1804. godine u banatskom selu (Karlovo Dragutinovo, današnje Novo Miloševo). Po završetku osnovne škole otac ga je, primetivši kod sina talenat i želju za učenjem, poslao na dalje školovanje. Gimnaziju je učio u Hacfeldu, Temišvaru, Velikoj Kikindi, Segedinu i Sremskim Karlovcima. Završne razrede položio je u Segedinu, a potom je prešao u Požun, gde je završio pravni fakultet.
Osnovao je Serbski narodni list, čiji je prvi broj izašao 1. jula 1835. godine u Budimu. List je kasnije promenio naziv u Serbske narodne novine, a to glasilo je, sa kraćim prekidima, izlazio do 1849. gdoine.
Pavlović je bio urednik Letopisa Matice srpske, u periodu između 1832. i 1841. Sekretar Matice srpske postao je februara 1837. godine. Njegovim posredovanjem, Matici srpskoj pristupili su Sava Tekelija, Jovan Nako, baron Fedor Nikolić od Rudne, Petar Čarnojević, vladika Platon Atanacković, knez Mihailo Obrenović, mitropolit Stefan Stanković, episkop Evgenije Jovanović, Aleksa Simić itd.
Umro je u pedesetoj godini života, 12. avgusta 1854. u rodnom mestu, gde je i sahranjen.
Povelja "Teodor Pavlović" dobitnici će biti uručena na posebnoj svečanosti u Budimpešti, u maju ove godine, kada i Književna nagrada "Milovan Vidaković". To priznanje pripašće pobedniku tradicionalnog konkursa Srpskih nedeljnih novina za najbolju kratku priču na srpskom jeziku, koji je otvoren do kraja februara.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.