Tata, peti put

Izvor: Danas, 13.Okt.2015, 10:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Tata", peti put

Želja da nove izbore dobije sa 80 odsto glasova se večitom predsedniku Belorusije ispunila, pa još uz bonus. Aleksandar Lukašenko je u nedelju peti put izabran za šefa države i osvojio je 83,49 odsto. Odziv je bio 86,75 odsto, ako je verovati beloruskoj izbornoj komisiji, prema kojoj su neki opozicionari i organizacije koje promovišu demokratiju poslovično skeptični.

Ako je izborni proces bio fer, što se osporavalo i na izborima 1994, 2001, 2006. i 2010 - onda Belorusi >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << stvarno vole svog neprikosnovenog predsednika. Drugo mesto "osvojila" je aktivistkinja kampanje "Govori istinu" Tatjana Korotkevič, daleko iza Lukašenka, sa 4,42 odsto glasova.

Lukašenko (61) je u poslednje vreme bio medijski interesantan i zbog toga što se u javnosti sve češće pojavljuje sa svojim jedanaestogodišnjim sinom Koljom, što podgreva spekulacije da sprema naslednika na državnom tronu. Tata i sin su zajedno bili i na nedavnom zasedanju Generalne skupštine UN. Kolja je među beloruskim delegatima slušao očev govor, zajedno sa ocem slikao se sa Obamom i njegovom suprugom. Zajedno su bili i na vojnoj paradi u Pekingu 3. septembra... Lukašenko negira da sprema naslednika, kaže da je samo vezan za sina. Ima još dvojicu, Viktora i Dmitrija, rođene 1975. i 1980, iz braka sa Galinom Želnerovič, predsednikovom ljubavi iz srednje škole, s kojom više ne živi. Viktor je navodno savetnik za nacionalnu bezbednost.

Kondoliza Rajs je prva nazvala Lukašenka 2005. poslednjim diktatorom u Evropi, što je ušlo u široku upotrebu. Ali od tada su se stvari prilično promenile, Lukašenko više nije tesno povezan s Kremljom, kojeg ume i da kritikuje - tako se poneo i prema aneksiji Krima. To automatski povlači simpatije Zapada, ali on vešto balansira: juče mu je Putin pobedu srdačno čestitao.

Lukašenko je istoričar i ekonomista. U zvaničnoj biografiji ističe da nije bio član KP, ali isto tako da je bio sekretar KP na državnom poljoprivrednom dobru "V. I. Lenjin" i sekretar komiteta za hranu pri Komsomolu u Mogiljevu. Belorusi ga zovu "tata" i cene ga jer je državi doneo stabilnost ne prepuštajući je šok terapijama i privatizaciji. Od 2001. do 2011. beloruska ekonomija rasla je osam odsto godišnje, a sada Svetska banka predviđa recesiju zbog pada cene nafte koju Belorusija uvozi iz Rusije, rafiniše i preprodaje.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.