Tasovac za sistemsko rešenje

Izvor: B92, 23.Mar.2009, 10:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tasovac za sistemsko rešenje

Beograd -- U Ministarstvu kulture kažu da je direktoru Beogradske filharmonije Ivanu Tasovcu bilo predloženo povećanje plata zaposlenih za 30 odsto.

Ali, uslov je bio da Filharmonija održi određen broj koncerata po Srbiji, u okviru programa "Srbija u Srbiji", navodi državna sekretarka tog ministarstva Nadica Momirov. Tasovac kaže da je predlog odbio jer ne predstavlja sistemsko rešenje za problem plata u Filharmoniji i navodi da, po zakonu, dnevnica koju umetnici dobijaju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za koncerte van Beograda iznosi nešto više od 700 dinara.

"Mi smo predvideli u budžetu za 2009. sredstva koja smo mi nazvali projekat 'Srbija u Srbiji', koji podrazumeva finansiranje programa ustanova kulture, pa bi tako Beogradska filharmonija mogla, umesto 26 koncerata godišnje, da ima, recimo, 36 ili 46", rekla je Nadica Momirov u emisiji "Utisak nedelje".

"To podrazumeva da, ukoliko oni imaju prodaju karata za 2008. godinu devet miliona dinara, da bi mogli da imaju duplo ili troduplo više, što podrazumeva da je taj procenat od 30 odsto ozbiljan onda", dodaje ona.

Ivan Tasovac kaže da ponuda koju je dobio nije sistemska.

"Ona, naprosto, u krajnjoj liniji i predviđa da vi, zapravo, prebacujete sa jedne pozicije novac na drugu. Nije tačno da Filharmonija ima 26 koncerata, ona ima 26 koncerata u okviru svoje redovne koncertne sezone, ali mi nastupamo negde oko 40 do 50 koncerata u toku jedne godine", rekao je Tasovac.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.