Taoci virtuelnog sveta

Izvor: Politika, 26.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Taoci virtuelnog sveta

Momak iz Srbije, jedan od mnogih, stavlja sjajni šlem na glavu, oblači težak oklop i u ruke uzima mač, pripremajući se za odsudnu bitku. Zatim okuplja pleme istomišljenika i odlazi u borbu protiv hordi zla. Oko njega su druidi, šamani, vilenjaci, trolovi i goblini. Tako reći, karakondžule. Zatim se utapa u primamljivi virtuelni svet kompjuterskog monitora, gde se sve to odigrava, i stvarnost oko njega privremeno nestaje. A u slučaju da u borbi protiv neprijatelja na šarenom ekranu provodi >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << po deset ili više sati, zaboravljajući na druženje, školu ili posao, postoji opasnost da je mladić oboleo od zavisnosti od kompjutera.

Nedavni ulazak kablovskog interneta u Srbiju, kojim je omogućen celodnevni pristup svetskoj mreži i igranju iz kuće, osvežio je i mogućnost pojave ove, za naše prostore, prilično neistražene vrste zavisnosti. Savetovalište "Entera", sa pedagogom Milanom Radovanovićem na čelu, postoji godinu i po dana i bavi se ovim problemom u kontaktu sa mladima koji su previše "zagrizli" u virtuelni svet, vezujući se svakodnevno za tastaturu i miš svog kompjutera. Terapija je prilično skupa i košta od 300 do 1.400 evra.

– Najčešći zavisnici su mladići od 16 do 26 godina, mada ima i devojaka, ali mnogo ređe. Obično dobijamo poziv od zabrinutih majki, koje su primetile da im deca zbog igrica popuštaju u školi – kaže Milan Radovanović.

Momku koji je zavisan od video-igrica je bitan svaki sat proveden pred kompjuterom, objašnjava Radovanović. Potrebno ga je postepeno vraćati u školu i upućivati ga na korist od kompjutera, pri tom ga lečeći od zavisnosti. Oduzimanje kompjutera nije dobro, jer stvara revolt i gnev, kao i kod drugih oblika zavisnosti.

Najveća poslastica za pasionirane igrače je igra "World of warcraft" (svet ratničke veštine), koja je postala globalni fenomen i sinonim za umreženo igranje. Desetine miliona ljudi širom sveta uključeno je u ovu igru, kao i hiljade mladića i devojaka iz Srbije. A kada u kući postoji veliki pritisak od strane roditelja, ili lošiji internet, "gejmeri" odlaze u igraonice. Postoje igrači koji u igraonicama provode po čitav dan ili noć, a u Beogradu je najpoznatija ona koja se nalazi pored Vukovog spomenika.

– U svakom trenutku, tamo se nalazi između 500 i 600 igrača. Od kada sam počeo da se pojavljujem u medijima, dobijao sam i pretnje, putem telefona i mejla, jer se klinci, valjda, plaše da mogu da ih osujetim u igranju. U toj igraonici svakako ne planiram da se pojavljujem – tvrdi, doduše sa osmehom, Radovanović.

Mladi su upućeni na rad na kompjuteru, internet je neizbežan i to je sasvim normalno, kaže naš sagovornik. Ipak, problem najčešće počinje od roditelja.

– Najlakše je detetu kupiti kompjuter od 300 evra i dati mu novac da kupi piratsku kopiju igrice za 200 dinara i izbeći odgovornost. Mladima je, pre svega potrebna roditeljska doslednost i pažnja, a to je ono čega u savremenom svetu ima sve manje – upozorava Radovanović.

--------------------------------------------------------------------------

Kompjuterska zavisnost u brojkama

U svetu postoji procena da oko 10 odsto populacije pati od bolesti zavisnosti od kompjutera. Preneto u srpske okvire, ako se računa da oko 1,5 miliona domaćinstava ima kompjuter u kući, što bi značilo da postoji oko 150.000 zavisnika od interneta.

– Ipak, taj broj je preteran, jer vrlo često kod nas u četvoročlanom domaćinstvu samo jedna osoba koristi kompjuter. Kao što nisu svi koji piju alkoholičari, ni svi koji igraju igrice nisu zavisnici od kompjutera – ističe Milan Radovanović.

--------------------------------------------------------------------------

Šta je MMORPG?

Skraćenica MMORPG znači masivelly multiplayer online role playing game. Pored najpoznatije, "World of warcraft", postoji i niz drugih igara koje spadaju u ovu grupu. U "Worcraftu", pre početka, igrač bira rasu, klasu i izgled svog lika u okviru dve ponuđene grupe, Alijanse i Horde. Igrači biraju i specijalnost, poput kovača ili juvelira, kao i sporedne veštine, kuvanje, prvu pomoć ili pecanje. Posle toga borba može da počne. Vreme igranja je neograničeno. Postoji na hiljade igara drugih vrsta koje je moguće igrati putem svetske mreže, kao što su potezne strategije ili FPS (first person shooter), popularno nazvane "pucačine", od kojih je najpoznatija čuvena igra Counter strike. U poslednjih nekoliko godina u svetu je zabeleženo pet smrtnih slučajeva u toku igranja mrežnih igara. U novembru 2005. godine, jedna devojka iz Pekinga preminula je zbog iznurenosti zbog trodnevnog neprekidnog igranja. Kao vernom saborcu, njeni saigrači sa interneta organizovali su i virtuelnu sahranu.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.