Tales za Tango Six: Ground Master radari se mogu integrisati i sa PVO sistemima istočnog porekla

Izvor: TangoSix.rs, 13.Feb.2024, 08:03

Tales za Tango Six: Ground Master radari se mogu integrisati i sa PVO sistemima istočnog porekla

Kako je juče u svojoj reportaži sa radarskog položaja u Starim Banovcima izvestila Politika, u Srbiji se trenutno nalaze dva Talesova radara GM-400. Očekuje se da će uskoro stići i mobilna verzija. Kako je za Tango Six kazao potpredsednik kompanije Tales, proizvođača ovih radara, Srbija je kupila trenuto najmodernije verzije koje mogu biti integrisane i sa PVO sistemima istočnog porekla koje RV i PVO koristi.
Za Politiku je u reportaži govorio pukovnik Jovica >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << Kepčija, komandant 126. brigade VOJIN. Politika piše da je on kazao da je oznaka prvog stacionarnog radara GM403α (Alfa). Međutim, Talesovi radari Ground Master serije 403 su mobilni, dok su 406 stacionarni.
Komandant birgade je potvrdio da se u Starim Banovcima trenutno nalaze dva radara GM400 serije, jedan je, kako je kazao „već u punoj upotrebi a drugi se nalazi u fazi lokacijskog prijema“.
Sledeća novina iz Politikine reportaže je izjava pukovnika Kepčije da se uskoro očekuje i isporuka radara GM200 srednjeg dometa.
– Inače, gabariti radara GM400 manji su nego što bi laici očekivali. Moglo bi se reći da je, sa sklopljenom antenom, dimenzija standardnih kontejnera za transport robe. Upravo je zato, stavljanjem na prikolicu šlepera, jednostavan za transport, a postoji i verzija koja radi sa vozila i istom se oprema i Vojska Srbije. – kazao je komandant 126. brigade VOJIN za Politiku.
Prvi isporučeni GM400 RV i PVO Vojske Srbije na položaju kod Starih Banovaca / Foto: Ministarstvo odbrane Potvrdu da je prvi Talesov radar za RV i PVO stigao u Srbiju dobili smo u decembru prošle godine. Srbija je od francuske kompanije naručila ukupno 22 osmatračka radara. Ministarstvo odbrane je tada potvrdilo i da je Srbija prvi inostrani kupac unapređene verzije GM400α (Alfa), odnosno GM403α. Alfa verzija biće prvi AESA radar koji će biti uveden u operativnu upotrebu RV i PVO. Do prve isporuke krajem prošle godine pre njega prvi AESA radar u Srbiji bio je GS40 (Ground Smarter) istog proizvođača integrisan na novi koncept hibridno-artiljerijskog PVO sistema nazvanog HARPAS koji je i dalje u razvoju.
Pošto su srpski zvaničnici u svojim izjavama naveli da su nabavljeni Talesovi radari kratkog, srednjeg i dugog dometa za očekivati je da će se u Vojsci Srbije naći gotovo čitava gama Talesovih Ground Master. Za sada imamo potvrde o kupovini GM400 i GM200. Ostaje nepoznanica da li je kupljen i radar kratkog dometa GM60. U suštini bi se i GM200 mogao koristiti i kao radar “kratkog“ dometa uz napomenu da radar GM60 još uvek nije nabavio niko u svetu. Moguće je da će Srbija biti prvi korisnik.
GM400 Alfa i njegova kontejnerska konstrukcija / Foto: Tales Tango Six je u decembru prošle godine detaljnije predstavio celu Talesovu GM porodicu osmatračkih radara.
Napredna tehnologija, otvorenost i za sisteme istočnog porekla Kako je u intervjuu za Tango Six precizirao potpredsednik Talesa zadužen za ovu oblast Kristof Salomon, nije samo reč o kupovini radara već celog sistema koji čini tehnologija koja se decenijama razvija u Francuskoj.
– Radari GM200 imaju domet do 250 kilometara i ta pokrivenost se garantuje izuzetno brzom mehaničkom rotacijom samog radara. Najnovija Alfa verzija radara GM400 može dostići domet i više od 500 kilometara. Talesovo znanje počiva naravno u tehnologiji antene ali bitno je istaći i u algoritmima softvera koji analiziraju i klasifikuju radarsku sliku. Možete zamisliti koliku količinu podataka ovakav radar „hvata“ kada za svakih šest sekundi obiđe 360 stepeni azimuta. Kada kažem da „hvata“ sve to gotovo da doslovno i mislim. Radi se o milijardama jediničnih informacija koje se ubacuju u njegov procesor na svakih 6 sekundi.
Potpredsednik Talesa Kristof Salomon / Foto: Petar Vojinović, Tango Six Naše tehnološko znanje se ovde primenjuje na razdvajanje između, na primer, ptica, drveća, lišća, vetroparkova, oblaka i na kraju, naravno, vazduhoplova. Tako je nastala Alfa verzija GM400 koja sada ima 50% veći kapacitet procesiranja pomenutih podataka. Tih 50% više kapaciteta obrade povećalo je domet radara od, na primer, 400 kilometara na više od 500 kilometara.
Kada pričamo o „manjim“ radarima poteškoća je fokusirati se na veoma male objekte. Biti u mogućnosti da se razaznaje između ptica i letećih platformi koje zaista želite da pratite. Količina lažnih ili za misiju nebitnih odraza pri površini zemlje je zaista ogromna. Naši radari mogu detektovati sve što se kreće, pa tako i lišće na granama kada se njiše. Praktičnije gledano, ako moramo otkriti jurišni helikopter, koji leti veoma nisko, moramo eliminisati sve što se detektuje između radara i helikoptera u tom datom prostoru. Zato sistem radara mora biti u stanju da filtrira odraze i da pruži informaciju da li se prati helikopter ili možda dron. –
GM200 isporučen je Ukrajini. Praktični dokaz da francuski radar može pružati informacije trenutno najraznovrsnijoj PVO opremi prema poreklu / Foto: Tales Na pitanje našeg portala kako i da li se Talesovi osmatrački radari mogu integrisati sa PVO hardverom sovjetskog, ruskog i kineskog porekla gospodin Salomon odgovara potvrdno i objašnjava:
– To se može postići dok god imamo pristup interfejsu pomenutih sistema. Naš radar, kao što znate, pruža metu, njenu putanju, ugao i brzinu. Ako rešimo način na koji se te informacije povezuju na neki vaš, na primer raketni sistem, onda mi to možemo uraditi. To zapravo radimo za mnoštvo naših mušterija. Jer mi ne prodajemo samo radar. Prodajemo komandni i upravljački sistem koji je po arhitekturi otvoren za razne nadogradnje. Primer za to je Ukrajina koja je u februaru prošle godine postala korisnik našeg GM200. –
The post Tales za Tango Six: Ground Master radari se mogu integrisati i sa PVO sistemima istočnog porekla appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.