Tajni agent razotkrio profesore

Izvor: Politika, 22.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tajni agent razotkrio profesore

Istragu o kupovini ispita i diploma vodila je policija Smedereva kako bi bilo sprečeno eventualno otkrivanje poverljivih informacija iz policije u Kragujevcu

"Prosvetna mafija" razotkrivena je zahvaljujući "prikrivenom isledniku", policajcu iz Smedereva koji je, posredstvom Saše Jovanovića, kupovao ispite od uhapšenih profesora, saznaje "Politika" iz pouzdanih izvora u MUP-u Srbije.
Institut "prikrivenog islednika" regulisan je novim zakonom o policiji i ovo je treći >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << put da se koristi za otkrivanje jedne organizovane kriminalne grupe. Reč je zapravo o policajcu na tajnom zadatku koji se "uvukao" među članove grupe i počeo zajedno s njima da se bavi "prljavim radnjama". Upravo zahvaljujući tom "prikrivenom isledniku", policija je uspela u potpunosti da otkrije članove grupe i prikupi materijalne dokaze validne za predstojeći sudski postupak.

Kako saznajemo, pri otkrivanju ove kriminalne grupe, policija je koristila novu metodu istrage. Naime, istragu o slučaju vodila je policija Smedereva kako bi bilo sprečeno eventualno otkrivanje poverljivih informacija iz policije u Kragujevcu.

Jedan inspektor iz Smedereva, kako kaže naš izvor iz MUP-a Srbije, radio je nekoliko meseci na hapšenju Saše Jovanovića koji je poznat kao trgovac kradenim automobilima. Kad je Jovanović saznao da mu preti hapšenje, kontaktirao je inspektora iz Smedereva i ponudio mu diplomu Pravnog fakulteta u Kragujevcu. Inspektor je kontaktirao nadležne koji su mu odobrili da bude "prikriveni islednik" i da prikupi neophodne dokaze za otkrivanje članova "prosvetne mafije".

Policija Srbije je, podsetimo, prekjuče uhapsila deset članova "prosvetne mafije" koji su prodavali ispite i diplome Pravnog fakulteta u Kragujevcu. Kako je "Politika" objavila, akcija pod operativnim imenom "Indeks" započela je u junu prošle godine, a finalizovana je prekjuče hapšenjem osumnjičenih u Kraljevu, Kragujevcu i Beogradu.

Zbog sumnje da su primali mito i posredovali u ovom krivičnom delu, uhapšeni su Sveto Purić (53), dekan Pravnog fakulteta u Kragujevcu, Božin Vlašković (53), prodekan ovog fakulteta, sedam profesora među kojima je i Emilija Stanković, pomoćnica ministra prosvete, kao i jedna osoba koja je bila "veza" između studenata i profesora.

Osumnjičeni su, kako je saopštila policija, u dužem vremenskom periodu primali mito i posredovali u primanju mita od većeg broja studenata Pravnog fakulteta u Kragujevcu.

Osumnjičenima, koji se nalaze u pritvorskim jedinicama Policijske uprave u Smederevu, određeno je policijsko zadržavanje do 48 časova koje ističe danas.

Advokat Dragoslav Ognjanović, branilac uhapšene Emilije Stanković, kaže za "Politiku" da se pretkrivični postupak vodi u Okružnom sudu u Smederevu i tamošnjoj policijskoj upravi, iako bi prema teritorijalnoj nadležnosti to trebalo da bude u Kragujevcu.

– Saslušanju osumnjičenih prisustvovali su zamenik specijalnog tužioca i okružni tužilac iz Smedereva, tako da još ne znamo da li će se postupak dalje voditi pred Specijalnim sudom za organizovani kriminal u Beogradu ili pred Okružnim sudom u Smederevu – rekao je Ognjanović.

Prema rečima advokata Ognjanovića, policijska akcija koja se odvijala prekjuče u Kragujevcu, Kraljevu i Beogradu počela je u sedam časova ujutru i trajala je do kasno uveče. Kako je objasnio, policija je sa nalozima za pretres dolazila u stanove osumnjičenih i u njihove radne kancelarije, odakle su uzimali dokazni materijal.

Ognjenović kaže da je o krivičnom delu za koje se Stankovićeva sumnjiči više saznao iz štampe nego od nadležnih organa.

Specijalno tužilaštvo odlučiće danas protiv koga će podneti zahtev za sprovođenje istrage i određivanje sudskog pritvora od mesec dana, posle čega će osumnjičeni biti saslušani pred istražnim sudijom ovog suda.

Danijela Vukosavljević
Dušan Telesković

-----------------------------------------------------------

Kragujevačka bruka ne sme da se dogodi BU

– Bruka koja se dogodila na kragujevačkom Pravnom fakultetu i Univerzitetu ne sme da se desi na Univerzitetu u Beogradu – naglasio je juče rektor BU profesor dr Branko Kovačević. I napomenuo da nije lopov onaj koji krade, već onaj koga uhvate da krade.

Povodom hapšenja grupe profesora, među kojima je i pomoćnica ministra prosvete i sporta profesor dr Emilija Stanković, rektor Kovačević je upozorio da korupcije ne bi smelo da bude na univerzitetima, ali da je, nažalost, korupcija zahvatila celo naše društvo, celu Srbiju.

– Zabrinjava me što je korumpiranost i u vrhu vlasti. Svakako je odgovornost univerziteta ogromna, jer univerzitet treba da stvara novi sistem vrednosti u društvu. U svakom slučaju trebalo bi da se univerzitet sam izbori sa korumpiranim profesorima i da te ljude izbaci sa univerziteta, odnosno fakulteta, a ne da čeka da to drugi čine i da ih policija hapsi. Postoji Sud časti, Etički komitet, pa razne druge komisije na visokoškolskim ustanovama – istakao je prorektor BU u izjavi za naš list.

Naglasivši da ne zna da li je sve to što je čuo preko medija o prodaji ispita i diploma tačno, profesor Kovačević je kazao da se slaže sa rečima ministra prosvete i sporta Slobodana Vuksanovića.

– Emilija Stanković je korektno i profesionalno obavljala poslove u Ministarstvu prosvete, a ja sam kao rektor sa njom imao samo službene, formalne kontakte. Ne znam ni da li je sve to što joj se pripisuje tačno, ali ako jeste onda je za svaku osudu. Nadležni organi rade i treba do kraja da odrade svoj posao. A za profesore koji su korumpirani ne treba da bude mesta na univerzitetu. Takvima se ne sme dopustiti da ikada više obavljaju profesorski poziv – smatra rektor Kovačević.

Prvi čovek BU je objasnio da je bio sa rektorom Kragujevačkog fakulteta u trenutku kada je obelodanjeno da su uhapšeni profesori sa kragujevačkog Pravnog fakulteta: "Čovek samo što nije doživeo infarkt".

A. Brkić

-----------------------------------------------------------

Stvarna volja države da se suoči sa korupcijom

Predsednica Vrhovnog suda Srbije Vida Petrović-Škero ocenila je juče da raščišćavanje moguće korupcije i u prosveti pokazuje stvarnu želju države da se suoči sa tim društvenim zlom.

Učestvujući na tribini u Međunarodnom pres centru Tanjuga, ona je kazala da se i njeno životno stanovište podudara sa ovom akcijom države, "jer kada uredimo školstvo, naročito visoko, imaćemo mnogo bolje sve resore u ovoj zemlji". "Ako budemo imali pravnike i doktore koji su došli do svojih diploma korupcijom, sasvim sigurno nećemo imati ni dobro zdravstvo, sudstvo, niti prosvetu", upozorila je predsednica VSS.

-----------------------------------------------------------

Đelić: Hapšenje tužno, ali nužno

Kragujevac – Kandidat Demokratske stranke za premijera Božidar Đelić izjavio je juče u Kragujevcu, povodom hapšenje profesora ovdašnjeg Pravnog fakulteta, da je "ono najpre u interesu studenata, pogotovo kad se zna da na tržištu rada najviše vredi poštena diploma".

"Postojanje korupcije na Pravnom fakultetu i hapšenje profesora je tužno, ali je, možda, nekada i nužno proći kroz veliku krizu da bi se osvestili", rekao je Đelić i dodao da je "očigledno da je u Kragujevcu postojalo saznanje da korupcija postoji već neko vreme".

Tanjug

-----------------------------------------------------------

Rasprodata "Politika"

Kragujevac – Hapšenje deset osoba sa Pravnog fakulteta, zbog sumnje da su primali ili posredovali u primanju mita od studenata, rasprodalo je dnevne novine u Kragujevcu, potvrdili su juče Tanjugu prodavci u kioscima. "Već oko deset sati prodala sam i poslednju 'Politiku', što nije uobičajeno", izjavila je prodavačica u kiosku "Futura plus" Zlatijanka Kovačević.

Na ovom kiosku, u naselju Mala Vaga, i od ostale štampe oko deset časova ostala su još najviše po dva primerka, što, prema rečima prodavačice, takođe nije uobičajeno.

I na drugim kioscima, uključujući i centar grada, posle deset sati nije bilo moguće doći do primerka najstarijeg srpskog dnevnog lista.

Mnogi građani, nervozni što nema "njihovih" novina, komentarisali su da "o korupciji na Pravnom fakultetu znaju i ptice na grani, ali svi hoće o tome da pročitaju i u novinama".

Tanjug

[objavljeno: 22.02.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.