Tadić: Srbija je naučna zvezda u usponu

Izvor: Politika, 23.Maj.2010, 23:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Srbija je naučna zvezda u usponu

Na kon­fe­ren­ci­ji „Na­uč­na za­jed­ni­ca i bu­duć­nost Sr­bi­je” Bo­ži­dar Đe­lić pot­pi­sao akt ko­jim se pred­vi­đa ula­ga­nje 800 mi­li­o­na evra u na­uč­no­i­stra­ži­vač­ke pro­jek­te

– In­ve­sti­ci­je u na­u­ku i obra­zo­va­nje pred­sta­vlja­ju ula­ga­nje u bu­duć­nost. Sr­bi­ja ni­je bo­ga­ta ze­mlja, ne­ma do­volj­no eko­nom­skog pro­sto­ra da bi tre­ti­ra­la na­u­ku kao ne­bit­nu oblast, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << a in­ve­sti­ci­je u is­tra­ži­va­nja kao mar­gi­nal­na. Mi smo ma­la ze­mlja i ima­mo ogra­ni­če­ne re­sur­se. Zbog to­ga smo oba­ve­zni da in­ve­sti­ra­nje u na­u­ku tre­ti­ra­mo kao naj­vi­ši im­pe­ra­tiv – re­kao je Bo­ris Ta­dić, pred­sed­nik Sr­bi­je, na ju­če­ra­šnjoj kon­fe­ren­ci­ji u „Cen­tru Sa­va”, odr­ža­noj pod na­zi­vom „Na­uč­na za­jed­ni­ca i bu­duć­nost Sr­bi­je”. Zbog to­ga će Vla­da, ka­ko je na­gla­sio Ta­dić, u na­red­nih pet go­di­na u tu oblast ulo­ži­ti 400 mi­li­o­na evra.

– Sr­bi­ja je „na­uč­na zve­zda u uspo­nu” po oce­ni me­đu­na­rod­nih in­sti­tu­ci­ja. To nas či­ni po­no­sni­ma, ali nam isto­vre­me­no ne do­zvo­lja­va da se umi­ri­mo i bu­de­mo spo­koj­ni – na­gla­sio je Ta­dić i do­dao da bi Sr­bi­ja ko­ja za­o­sta­je sa­mo stvo­ri­la pro­ble­me i svo­jim gra­đa­ni­ma i okru­že­nju, dok ona ko­ja dr­ži ko­rak u na­uč­nom i teh­no­lo­škom smi­slu „je­ste Sr­bi­ja na do­bro­bit svo­jih gra­đa­na, re­gi­o­na i Evro­pe”.

Bo­ži­dar Đe­lić, pot­pred­sed­nik Vla­de Sr­bi­je i mi­ni­star za na­u­ku i teh­no­lo­ški raz­voj, na ovom sku­pu pot­pi­sao je akt o „Iz­bo­ru, vred­no­va­nju i fi­nan­si­ra­nju pro­gra­ma za ci­klus is­tra­ži­va­nja 2011-2015. go­di­ne” ko­jim se pred­vi­đa ula­ga­nje 800 mi­li­o­na evra u na­uč­no­i­stra­ži­vač­ke pro­jek­te u tom pe­ri­o­du.

– Po­lo­vi­na od ove su­me bi­će iz­dvo­je­na za pro­jek­te, a dru­ga po­lo­vi­na za in­ve­sti­ci­je u na­uč­nu i teh­no­lo­šku in­fra­struk­tu­ru. Ova sred­stva će bi­ti is­ko­ri­šće­na da bi Sr­bi­ja bo­lje ži­ve­la i da bi na­ši na­uč­ni­ci bo­lje ra­di­li – re­kao je mi­ni­star Đe­lić i ob­ja­snio da su de­fi­ni­sa­ni i pri­o­ri­te­ti, ko­jih je ukup­no se­dam, od bi­o­me­di­ci­ne, pre­ko in­for­ma­ci­o­nih teh­no­lo­gi­ja, ener­ge­ti­ke, po­ljo­pri­vre­de, ener­get­ske efi­ka­sno­sti...

– Sr­bi­ja je ti­tu­lu „svet­ske na­uč­ne zve­zde u uspo­nu” ste­kla jer je u pro­te­klih pet go­di­na sko­ro tri pu­ta po­ve­ća­la broj me­đu­na­rod­no pri­zna­tih pu­bli­ka­ci­ja, što je re­kord u Evro­pi. Ti­me smo pre­sti­gli sve ze­mlje u re­gi­o­nu, a po­ve­ćan je i broj ra­do­va u dru­štve­nim i hu­ma­ni­stič­kim na­u­ka­ma – is­ta­kao je Đe­lić i re­kao da Sr­bi­ja na­me­ra­va da do 2015. go­di­ne du­pli­ra iz­nos sred­sta­va ko­ja je do sa­da ula­ga­la u na­u­ku i teh­no­lo­gi­ju i do­stig­ne ci­fru od je­dan od­sto bru­to do­ma­ćeg pro­iz­vo­da.

– Ali i da obez­be­di iz­vo­re fi­nan­si­ra­nja iz pri­vat­nog sek­to­ra. Tre­ba ima­ti na umu da čak i u raz­vi­je­nim ze­mlja­ma, a i u Ki­ni, ve­ći­na in­ve­sti­ci­ja u ovu oblast do­la­zi iz pri­vat­nih iz­vo­ra – is­ta­kao je on i na­gla­sio da je cilj da se pri­vu­ku ve­li­ke me­đu­na­rod­ne teh­no­lo­ške kom­pa­ni­je.

Uče­sni­ci­ma sku­pa se obra­tio i Ven­san De­žer, šef de­le­ga­ci­je Evrop­ske ko­mi­si­je u Be­o­gra­du, i po­ru­čio da će is­tra­ži­va­nja i ino­va­ci­je bi­ti va­žne u iza­zo­vi­ma ko­ji su pred Evro­pom.

Sku­pu u „Cen­tru Sa­va”, po­red 3.500 na­uč­ni­ka, is­tra­ži­va­ča i pri­vred­ni­ka, pri­su­stvo­va­li su i Mir­ko Cvet­ko­vić, pre­mi­jer Sr­bi­je, čla­no­vi vla­de, pred­stav­ni­ci EU, SA­NU i dru­gih usta­no­va.

Vi­šnja Du­ga­lić

[objavljeno: 24/05/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.