Tadić: Neću više da nazdravljam na stadionima

Izvor: Politika, 01.Dec.2009, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Neću više da nazdravljam na stadionima

Predsednik Srbije je pred sudijom rekao da prihvata odgovornost za počinjeni prekršaj

Boris Tadić priznao je juče pred gradskim sudijom za prekršaje da je u loži stadiona „Marakana”, posle fudbalske utakmice Srbija–Rumunija koja je igrana u sklopu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, popio gutljaj šampanjca kako bi nazdravio pobedi srpskih reprezentativaca. Predsednik Srbije je pred sudijom rekao da prihvata odgovornost za počinjeni prekršaj >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i da „treba da plati ili izdržava zatvorsku kaznu, u zavisnosti od toga kakva će ona da bude”.

– Nisam znao da je konzumiranje alkohola, makar u vidu nazdravljanja zabranjeno. Rekao sam sudiji da sam popio gutljaj i da u potpunosti prihvatam odgovornost. Sudija me je poučila šta jeste, a šta nije prekršaj. Da sam samo nazdravio, a ne i popio gutljaj, ne bih prekršajno odgovarao – rekao je predsednik Tadić po završetku saslušanja koje je trajalo svega nekoliko minuta.

Na saslušanje kod sudije za prekršaje, predsednik Tadić došao je u pratnji obezbeđenja, pet minuta pre termina saslušanja. Pred njegov dolazak, za vreme i neposredno posle završetka saslušanja, saobraćaj u delu Timočke ulice, u kom se nalazi zgrada gradskog sudije za prekršaje, bio je blokiran.

Na saslušanju pred gradskim sudijom za prekršaje, predsednik Tadić se nije pozvao na imunitet, na šta po Ustavu ima pravo i rekao je da „nikada više u životu neće praviti prekršaje”.

– Moram da priznam da mi je bilo neprijatno. Nije mi bilo lagodno ni dok sam dolazio. Kada sam video ovoliki broj novinara bilo mi je još teže, s obzirom na to da sam u jednom građanskom postupku pod lupom čitave javnosti. Verujem da svi građani koji dolaze kod sudije za prekršaje imaju izvesnu teskobu. I ja sam je imao – rekao je Tadić i apelovao na građane da ne piju alkohol dok voze, da ne prolaze kroz crveno svetlo i da vode računa ne samo o svom, već i tuđem životu.

– Nikada više neću nazdravljati na stadionu, a imam utisak da ću steći uslovni refleks da uopšte ne nazdravljam, kada mi neko bilo gde ponudi šampanjac – rekao je Tadić.

Predsednik Srbije je naglasio da je država odlučna da se obračuna sa nasiljem na sportskim terenima, s obzirom na to da je očigledno da su domaći stadioni postali poprišta zastrašujućih obračuna među navijačima i, ne samo nedoličnog, već i društveno opasnog ponašanja.

– Očigledno je da pojedine navijačke grupe imaju vezu sa organizovanim kriminalom i ta praksa mora da bude prekinuta oštrom akcijom države – rekao je Tadić.

U isto vreme, u odvojenim sudnicama, juče su pred gradskim sudijom za prekršaje, zbog istog dela, saslušani i ministarka omladine i sporta Snežana Samardžić-Marković i predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić. Ministarka omladine i sporta je novinarima posle saslušanja rekla da se nije pozivala na imunitet, jer ima poverenja u domaće pravosudne organe i da je tačno da je otpila nekoliko gutljaja šampanjca slaveći istorijsku pobedu srpske reprezentacije nad Rumunijom.

Antić je ocenio da država prekršajnim postupkom protiv njega i ostalih funkcionera, šalje jasnu poruku da su svi jednaki pred zakonom.

M. Derikonjić

------------------------------------------------

Reizbor sudija

Obraćajući se novinarima posle saslušanja, srpski predsednik se osvrnuo i na predstojeći reizbor sudija. On je izrazio nadu da predstojeći reizbor sudija neće uticati na kaznu koja će mu biti izrečena.

– Ni po koju cenu ne treba da utiče. Nikakvih zloupotreba prilikom reizbora sudija ne sme da bude, jer nam je zbilja potreban pravosudni poredak koji priliči građanskoj državi, koji podrazumeva da političke stranke nemaju uticaj na sudove i sudije. Sudstvo mora da bude nezavisna grana vlasti. Samo na taj način možemo da izgradimo demokratsko građansko društvo, a ne da stalno živimo u političkom društvu.

[objavljeno: 02/12/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.