TS: Ministarstvo nije dostavilo podatke

Izvor: RTS, 20.Nov.2014, 15:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TS: Ministarstvo nije dostavilo podatke

Transparentnost Srbija je saopštila da nije dobila tražene podatke od Ministarstva pravde o primedbama na radnu verziju Zakona o uzbunjivačima.

TS navodi u saopštenju da je ministar pravde Nikola Selaković u Skupštini Srbije izneo netačne podatke obrazlažući predlog amandmana, koji je TS dostavila svim poslaničkim grupama, kada je naveo da je Ministarstvo pravde na 27 stranica dostavilo tražene podatke TS o javnoj raspravi o Zakonu o uzbunjivačima, prenoasi Beta >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << .

TS je u dopisu ministru pravde ukazala da joj nije dostavljen izveštaj o održanoj javnoj raspravi, ni za prvi, ni za drugi nacrt zakona, dodajući da izveštaj o javnoj raspravi mora da se sačini na osnovu Poslovnika Vlade, pre nego što bude razmatran na sednici Vlade.

Umesto toga, kako je objasnila TS, dostavljen je Izveštaj o radnoj verziji Nacrta zakona o zaštiti uzbunjivača, nakon javne rasprave održane od 26. decembra 2013. godine do 1. septembra 2014. godine, gde su predstavljeni rezultati razmatranja pojedinih predloga i komentara, ali ne svih.

TS je tražio odgovor Ministarstva pravde da li su Evropskoj komisiji osim nacrta zakona dostavljeni i podaci o javnoj raspravi i razmatranju predloga i sugestija sa javne rasprave o nacrtu Zakona o zaštiti uzbunjivača.

U odgovoru Ministarstva navedeno je da je EK tokom izrade nacrta bila upoznata sa svakom fazom izrade, kao i o sprovođenju javne rasprave, i da je predstavnik EK prisustvovao javnoj raspravi u Palati "Srbije" 24. marta 2014. godine.

Kako se dodaje u saopštenju, TS nije dostavljena tražena informacija, jer se zahtev nije odnosio na praćenje izrade Nacrta od strane EK, već na to da li su EK dostavljeni podaci o javnoj raspravi i razmatranju primljenih predloga i sugestija, ili samo Nacrt zakona.

TS je zbog toga pozvala Ministarstvo pravde da preispita i upotpuni odgovor tamo gde postoje dokumenti koji nisu dostavljeni, odnosno, "da nedvosmisleno ukaže da pojedini traženi dokumenti ne postoje".

Na taj dopis Ministarstvu pravde, kako se navodi, TS nije dobila odgovor.

Pošto je Ministarstvo pravde dostavilo TS brojne dokumente o javnoj raspravi, uključujući i one koje nisu tražili, TS zaključuje da ostale tražene dokumente Ministarstvo nije ni sačinilo, ali da nepostojanje tih dokumenata nije htelo da potvrdi u zvaničnom dopisu, budući da ti dokumenti moraju postojati prema poslovniku Vlade.

Poslovnik Vlade propisuje da je predlagač dužan da izveštaj o sprovedenoj javnoj raspravi objavi na svojoj internet stranici i portalu e-uprave najkasnije u roku od 15 dana od dana okončanja javne rasprave, što Ministarstvo pravde, prema navodima TS, nije učinilo.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.