TAKMIČENJE U MATEMATIČKOJ GIMNAZIJI Đaci rešavali zadatke iz Rusije

Izvor: Blic, 13.Feb.2017, 18:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TAKMIČENJE U MATEMATIČKOJ GIMNAZIJI Đaci rešavali zadatke iz Rusije

Ššššš... širilo se juče hodnikom Matematičke gimnazije, u kojem su nestrpljivi roditelji čekali svoje mališane - učesnike tradicionalnog ruskog takmičenja "2 puta 2".

Takmičarska atmosfera u Matematičkoj gimnaziji osećala se sa ulaza u prostorije ove škole. Mame i tate koje cupkaju i opominju jedni druge da budu tihi da ne bi omeli male matematičare. S druge strane zida, učionice su ispunili đaci od prvog do četvrtog razreda osnovne škole. Svi oni bili su pod >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << budnim okom učenika Matematičke gimnazije, koji su ovom prilikom dežurali.

- Oko 380 učenika rešava zadatke koji su nam stigli iz Rusije. Reč je o međunarodnom takmičenju, u kojem učestvuju i đaci iz Rusije, Bugarske, Ukrajine i Japana – šapuće čak i direktor Matematičke gimnazije Srđan Ognjanović.

Ovo nadmetanje sprovodi se po strogim uputstvima, a po njegovom završetku zadaci se šalju u Rusiju, koja će potom proslediti zvanične rezultate i proglasiti dobitnike pohvala i nagrada. Učešće đaka je dobrovoljno, ali je zbog blizine održavanja ipak najviše Beograđana.

Kako ističe koordinatorka i profesorka Matematičke gimnazije Mirjana Mićić, svake godine prijavljuje se sve više mališana.

- Deca ovako stiču takmičarsko ponašanje, razvijaju logički sistem razmišljanja, jer se zadaci ne baziraju na školskom programu, a na ovaj način se i same škole stavljaju na proveru. Jako veliki broj dece na međunarodnom nivou učestvuje u ovom takmičenju i ako se u toj masi izdvoji određena grupa učenika koji ispunjavaju njihove kriterijume, onda je jasno da ovde počinje taj rasadnik talenata – priča ona i dodaje da je prošle godine bilo čak osam nagrada i pohvala.

Ističe vreme, a roditelji šire ruke ka svojim mališanima koji istrčavaju u hodnik.

- Učestvovali smo jer smo hteli da razmišljamo. Nije bilo mnogo teško – pričaju Luka i Ognjen, dok Hranislav ističe da je učestvovao i prošle godine, kao i da se sada bolje pripremio.

Brat i sestra, Nikola i Marija Gavrilović spremali su se zajedno, a oboje su učestvovali više puta.

- Meni je bolje bilo ove godine, zanimljivije – priča nam Marija.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.