Izvor: B92, 24.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svinjetina za muslimansku decu

Nova Varoš -- Uprava obdaništa u Novoj Varoši odbija da sa jelovnika skine svinjetinu, iako u tom obdaništu ima dece muslimanske veroispovesti.

Uprava dečjeg vrtića u Novoj Varoši odbila je da razmotri inicijativu Bošnjaka da se deci kjoja pripadaju toj religiji ne služe obroci sa svinjetinom, uz obrazloženje da se u vrtiću ne mogu sprovoditi verski običaji. Opštinski odbor Sandžačke demokratske partije saopštio je da je reč o gestu netolerancije.

SDP >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << navodi da nekonzumiranje svinjskog mesa za muslimane nije samo običaj, već deo nacionalne prepoznatljivosti, način očuvanja tradicije i okosnica vaspitanja.

"Taj incident narušava dobre međunacionalne odnose i treba ga hitno rešiti, ali bez tenzija i podizanja prašine", kaže se u saopštenju SDP-a.

"Neka se svinjetina služi srpskoj deci, samo tražimo 'odvojene kazane', kakvi su postojali još u vreme Kraljevine Jugoslavije. Nemamo ništa protiv i da se u vreme pravoslavnog posta služi riba, ješće je i naša deca", rekao je za predsednik odbora SDP-a Fiko Avdić.

"Ako bude zvaničnih zahteva roditelja, jedino što možemo da uradimo jeste to da predložimo odvojeno spremanje obroka", kaže predsednik novovaroške opštine Branislav Dilparić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.