Svi smo postali meteoropate

Izvor: Blic, 25.Mar.2009, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svi smo postali meteoropate

Svaka nagla promena temperature, vlažnosti vazduha i atmosferskog pritiska odražava se na ljude koji imaju probleme sa srcem, krvnim sudovima, plućima, nervnim sistemom, zglobovima. Ali ovih dana kao da su svi građani postali hronični bolesnici.

Tako će biti i u narednom periodu jer se očekuje naglo povećanje temperature. Lekari upozoravaju srčane bolesnike da obrate pažnju na zdravlje, jer toplo vreme pogoduje nastanku šloga, visokog pritiska i svim stanjima koja su >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << povezana sa kardiovaskularnim oboljenjima.

Vremenske prilike imaće i dalje relativno nepovoljan uticaj na ljude, pa bi većina mogla biti i lošijeg raspoloženja. Kod meteoropata su moguće glavobolje, slabija koncentracija i poteškoće sa snom. Biometeorološke prilike nepovoljno će se odraziti i na hronične bolesnike. Zbog vremena tegobe od kojih inače pate mogu biti izraženije.

- Posebno zabrinjava to što se sve češće mladi ljudi žale na bolove u glavi, grudima i na ubrzan srčani rad. Pomeranje starosne granice posledica su dugog radnog vremena. Zbog toga svi treba više da se čuvaju, odmaraju i najbitnije je da ne rade ceo dan, jer je to veliki napor za organizam - objašnjava dr Nada Macura iz Hitne pomoći u Beogradu.

Poslednjih nedelja, zbog produžetka tmurnog i hladnog vremena skoro svi imaju nekakve tegobe. Izgleda da će takva situacija potrajati sve do maja, budući da meteorolozi najavljuju promenljivo vreme do kraja aprila. Smenjivaće se sunčani, kišni, topli i hladni dani

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.