Izvor: B92, 28.Jan.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svi se krste šta elita radi

Beograd -- Poslednji događaj u vezi sa neodlaskom u Aušvic, ponovo postavlja pitanje kako političari razumeju svoj posao.

Kako srpski političari shvataju svoj posao - kao mesto na kome će za par godina rešiti finansijske probleme ili kao poziciju sa koje treba da zastupaju državne interese? Sociolog Ratko Božović kaže da je na delu paradoksalna situacija, da su građani racionalniji od političara.

Sociolog Ratko Božović ocenjuje da se ovdašnji političari >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uglavnom bave načinima na koje će da zanemare ono zbog čega su na vlasti, a to je ostvarivanje državnih interesa. Pritisci iz sveta, ukidanje američke pomoći i udaljavanje od Brisela kulminirali su poslednjih meseci, a vlast, čini se, ništa nije uradila da to predupredi ili ublaži.

Umesto jasne i nedvoslimslene diplomatske ofanzive, naši političari služe se prenemaganjem i odlaganjem, ocenjuje Božović: "Ne možemo mi više da gledamo njihovu ličnu frustraciju koju pretvore u agresiju jedni prema drugima. Oni se samo bave tim. Dosta više tog. To je već prešlo u jednu patologiju. To je ekstremizam u politici"

Poslednji čin nezainteresovanosti naših političara je i neodlazak na obeležavanje šesdesete godišnjice oslobađanja Aušvica. Iako iz državne zajednice objašnjavaju da je viša sila razlog neodlaska, a iz Vlade Srbije da je Savet ministara zadužen za reprezentaciju države, ostaje da od državnika iz SCG i država članica nije zapalio sveću u logoru smrti u koji je iz ove zemlje deportovano na hiljade ljudi.

Neodlaskom u Aušvic srpski političari pokazali su da mi ne postojimo u civilizacijskom smislu, kaže Ratko Božović: "To je najgore kad vi sami sobom i svojim ponašanjem pokažete da niste vredni pažnje. Ovde se mi odavno bavimo nebitnim stvarima, umesto da se bavimo bitnim i kad je to tako, onda je to deo politike, jer je to u logici stvari: ili se baviš bitnim ili nebitnim. Ako se baviš nebitnim, onda imaš ovo da su građani postali religiozni, jer se svi krste pred onim što čini naša politička elita"

Bozović kaže da je u Srbiji nastupio jedan paradoks: običan građanin racionalnije sagledava stanje stvari od same elite. On navodi da je na delu jedna vrsta političkog autizma: "Pošto ovde nije došlo do diskontinuiteta sa prethodnom vlašću imamo samo nastavak te stare priče. I zato kažem, oni nisu samo ogluveli nego su i oslepeli i onemeli".

Ovdašnjim političarima je mnogo važnije strančarenje nego odgovorno vođenje politike i tako će i biti dok im birači dozvoljavaju takvo ponašanje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.