Svi ih bacamo, a ona ih pretvara u umetnička dela! (FOTO)

Izvor: BKTV News, 24.Maj.2017, 13:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svi ih bacamo, a ona ih pretvara u umetnička dela! (FOTO)

Teško je poverovati da su ovi neobični predmeti izrađeni samo od starog novinskog papira koji svakog dana bacamo.

Ljiljana Jatić, iz Bačke Topole, je na ovu ideju došla gledajući na internetu priloge o reciklaži starih novina.

Mnogi se čude, ali ovaj Somborac ne bi menjao svoj posao ni za šta na svetu - on je maser automobila i jedan je od najboljih u Evropi! (FOTO)

Veliki deo priloga je sadržao uputstva o pravljenju papirni štapića i pletenju >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << tih štapića tehnikom korparstva. Međutim, pažnju joj je privukao jedan prilog – objašnjenje kako se pravi korpica od kolutića napravljenih od novina. Probala je i jako joj se dopalo kako je to izgledalo, pa je odmah posle te korpice napravila i držač za olovke. Tako je počelo. Naravno, ideje za nove modele su počele same da pristižu.

"Po zanimanju sam knjižničar, i radim u Narodnoj biblioteci “Veljko Petrović” u Bačkoj Palanci. Slobodno vreme posvećujem ovom hobiju. Mada, ovo što ja radim, ne može se nazvati pukim hobijem jer radim velike količine, pa je to na neki način više dodatni posao", priča Ljiljana.

Kaže da je oduvek volela ručne radove, ali ih nikad nije prodavala, već je radila za “svoju dušu”. Ali, sada je drugačije - pravi planove i do godinu dana unapred, “osluškuje” tržište...

"Jako je teško odgovoriti na ovo pitanje. U asortimanu imam više od  pedeset proizvoda, od modela koje uradim za nešto više od pola sata, pa sve do komplikovanijih predmeta, za koje je potrebno više od deset sati rada".

Ona objašnjava da je prvo uradila istraživanje tržišta i  procenu “ciljne grupe” kupaca i zaključila da su praktično svi građani potencijalni kupci.

Prvo je počela  da izlaže i prodaje na seoskim slavama po celoj Vojvodini, a onda se oglasila i na društvenim mrežama.

"Napravila sam na Fejsbuku stranicu "Papirna galanterija Maša". Često dobijam pitanja i trudim se da odgovorim na njih. Nekada je veoma teško odgovoriti na pitanje “Kako vi ovo pravite?”. Radionicu nemam, moj prostor za rad je moja kuhinja".

Novine  treba iseći na trake, napravi se štapić koji se omota oko igle za pletenje  i zalepi lepkom za drvo. Taj štapić se zatim namotava oko različitih kalupa i dobijaju se kolutići različitog prečnika. Osim kolutića, mogu se praviti i drugi oblici – trouglovi, kvadrati, ovali. Kolutići se međusobno spajaju malim štapićima. Gotov predmet se premaže sredstvom za zaštitu od vlage, i zatim se boji i lakira.

"Teže je napraviti manje predmete, ali nekoliko puta odbila sam porudžbinu velikih predmeta jer  nisam mogla da prihvatim da nešto, što radim 40 do 50 sati, prodam za hiljadu ili dve dinara."

Posle višemesečnog eksperimentisanja, Ljiljana je osmislila i posebnu  smesu za zaštitu proizvoda i sada su zahvaljujući toj metodi rada svi proizvodi čvršći i otporniji na vodu. Rezultat njenog truda je i zlatna medalja na ČIB EXPO 2012. godine, kao i zlatno odličje  na Tesla-festu (Sajam pronalazača i inovatora Novi Sad).

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.