Svetski dan davalaca krvi

Izvor: Glas javnosti, 15.Jun.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetski dan davalaca krvi

BEOGRAD - Svetski dan davalaca krvi juče je u Srbiji obeležen brojnim uličnim manifestacijama pod sloganom "Jednom nije dovoljno - budite redovan davalac krvi!", prenosi Beta.

Ulične manifestacije u većim gradovima i opštinama Srbije organizovali su Crveni krst Srbije, Institut za transfuziju krvi Srbije i Zavod za transfuziju Vojvodine. Na beogradskom Trgu Republike građanima je deljen propagandni materijal čiji cilj je da afirmiše dobrovoljno davalaštvo krvi i ukaže na njegov >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << značaj u spasavanju ljudskih života.

Direktorka Instituta za transfuziju krvi Snežana Drašković istakla je da su nestašice krvi u letnjim mesecima redovna pojava i da je zbog toga potrebno svakodnevno apelovati na građane da daju krv i tako pomognu onima kojima krv znači život.

- Trenutno u Beogradu imamo dvodnevne rezerve krvi, a da bi situacija bila stabilna, potrebne su trodnevne zalihe. Situacija nije alarmantna, ali je zabrinjavajuća pošto nam svakodnevno nedostaje oko 100 dobrovoljnih davalaca - rekla je Draškovićeva.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Nevena Karanović naglasila je da je davalaštvo krvi vrhunski čin humanosti, koji bi trebalo da se usvoji još od detinjstva.

- Neophodno je da se kod mladih ljudi u srednjoj školi, pa i u osnovnoj kada oni još ne daju krv, razvija svest o tome koliko je davalaštvo potrebno i humano - navela je Karanovićeva.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.