Svetski dan borbe protiv raka dojke

Izvor: B92, Tanjug, 24.Okt.2010, 11:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetski dan borbe protiv raka dojke

Beograd -- Danas se obeležava Svetski dan protiv raka dojke. U Evropi se godišnje registruje 430.000 novih slučajeva.

Samim tim, rak dojke je najrasprostranjenija, ali i najsmrtonosnija vrsta kancera među ženama u Evropi i svetu.

Svake godine u Srbiji se otkrije oko 3.700 novih slučajeva, a čak oko 1.700 žena umre od ove bolesti koja je, ukoliko je diagnostifikovana na vreme, izlečiva.

Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije na pregled se godišnje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << javi 25.000 žena i uradi se oko 19.000 mamografija.

U borbu protiv ove opake bolesti uključio se i B92 koji je inicirao akciju prikupljanja donacija za kupovinu prvog pokretnog digitalnog mamografa u kom su stručnjaci Instituta u proteklih 14 meseci obavili 25.000 pregleda, od čega 11.000 u Beogradu.

Radiološkinja Tatjana Pavlović podseća da se u svetu procenjuje da svaka 12. žena oboli od karcinoma dojke.

"U Srbiji je situacija nešto malo gora, svaka osma žena oboli od karcinoma sa tendencijom da se u narednih 20 godina taj broj smanji na svaku petu ženu”, navodi ona.

Mesečni samopregled, redovne preventivne kliničke kontrole i mamografski pregled posle 50 godine života od presudne su važnosti za rano dijagnostifikovanje raka dojke.

"Vrlo je važno kada se bolest otkrije jer naknadno lečenje zavisi od stadijuma bolesti. Ukoliko se otrkije rano, obično sledi poštedna hirurška intervencija i određena terapija - hemo i zračna”, objašnjava Pavlovićeva.

"Ukoliko se otkrije u kasnijem stadijumu, kada već postoje metastaze na kostima ili drugom organima, mogućnost lečenja se sužavava, prognoze preživljavanja se drastično smanjuju i to se meri samo na nekoliko godina”, kaže ona.

Zahvaljujući donaciji Vlade Japana koja se sastoji od 30 analognih i digitalnih mamografskih aparata na proleće će isto toliko zdravstvenih centara dobiti novu opremu i biti spremno za borbu protiv karcinoma dojke i za njegovo rano otkrivanje.

Važnost prevencije

Najmanje trećina slučajeva raka dojke mogla bi da se izbegne, a to su dobrim delom oni koji su posledica viška kilograma i fizičke neaktivnosti, navodi se u podacima Svetske zdravstvene organizacije povodom Svetskog dana borbe protiv raka dojke.

Stručnjaci zato ističu da je svakodnevno bavljenje nekom od fizičkih aktivnosti u trajanju od 30 do 60 minuta glavno u očuvanju zdravlja dojki, pri čemu te aktivnosti ne moraju da podrazumevaju bavljenje maratonom ili plivanje, već se mogu svoditi i na korišćenje stepenica umesto lifta, izlazak iz autobusa stanicu ranije tokom povratka kući da bi se prošetalo i slično.

U Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije leče se pacijenti koji obolevaju od skoro svih vrsta maligniteta, pri čemu prednjači rak dojke od kojeg sve više obolevaju devojke mlađe od 18 godina, a da ovo oboljenje postaje prava pošast govori i podatak da se iz godine u godinu broj obolelih povećava za oko 4.000.

Stručnjaci upozoravaju da, kada je reč o raku dojke, treba raditi redovne preglede i samopreglede i ističu da se maligna oboljenja u velikoj meri mogu sprečiti promenom načina života što podrazumeva zdravu ishranu, fizičku aktivnost, prestanak pušenja, izbegavanje uzimanja nepotrebnih lekova i sprovođenjem nacionalnih programa ranog otkrivanja.

Rak dojke je najčešće maligno oboljenje kod žena i jedno je od najčešćih malignih oboljenja uopšte - svaka tri minuta se kod jedne žene dijagnostikuje rak dojke, a svaka osma žena će tokom života oboleti od raka dojke.

Rano otkrivanje raka dojke mesečnim samopregledom, a naročito mamografskim pregledom jednom godišnje posle 40. godine života pružaju najbolje šanse za preživljavanje.

Ako se rak dojke otkrije u ranom stadijumu, petogodišnji period preživljavanja je oko 97 odsto jer se, zbog kasnog otkrivanja raka dojke u oko 50 odsto slučajeva dojka mora amputirati.

Strani naučnici su otkrili da je za nastajanje raka dojke odgovorno oštećenje gena NRG1, koji je povezan sa čak polovinom svih slučajeva nastaka karcinoma dojki.

Svi ljudi u svom telu nose gen NRG1, ali kod nekih on se tokom života oštećuje što može da izazove razvoj raka.

Kada je "ispravan", funkcija ovog gena je u sprečavanju razvoja ćelija tumora, a još nije otkriveno šta izaziva njegovo oštećenje.

Za gen NRG1 se takođe smatra da je odgovoran za rak creva, krvi i jajnika.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.