Izvor: B92, 09.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetski dan borbe protiv fašizma

Beograd, Novi Sad -- Dan borbe protiv fašizma, rasizma i ksenofobije u Srbiji zvanično nije obeležen.

Međunarodni dan borbe protiv fašizma, rasizma i ksenofobije obeležen je i širom Evrope mirnim protestima, sa porukom da fašizam nikad ne sme da se ponovi. Dan sećanja na Kristalnu noć, umesto države, obeležile su samo nevladine organizacije, koje su zatražile od državnih institucija da kazne svaku pojavu fašističkih, antisemitskih i sličnih tendencija.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Žene u crnom i Kvirija održale su skup na beogradskom Trgu Republike, pod sloganom "Zaustavimo fašizam, pokrenimo solidarnost".

"Mi se sada u ovoj zemlji suočavamo sa porastom fašističkih, klerofašističkih i nacionalističkih tendencija, i smatramo da je osnovni razlog ne samo ekonomska nemaština, nego i nedostatak suočavanja sa zločinačkom prošlošću", kaže Staša Zajović, aktivistkinja i koordinatorka Žena u crnom.

Omladina Helsinškog odbora za ljudska prava organizovala je u centru Novog Sada akciju deljenja letaka povodom 9. novembra. Aktivisti su delili letke na kojima piše "Stop diskriminaciji" i "Možete li da uočite, osetite, razumete, vidite, trpite diskriminaciju?".

Uveče će u novosadskom klubu NS tajm biti održan antifašistički pank-rok koncert, a taj dan obeležavaju i Žene u crnom u Beogradu.

Inače, na novosadskom Filozofskom fakultetu 9. novembra prošle godine grupa pripadnika Nacionalnog stroja prekinula je antifašističku tribinu, uz pretnje i uvrede na račun učesnika i organizatora skupa. Suđenje za taj incident je u toku.

Socijaldemokratska unija je u saopštenju čestitala građanima Srbije Svetski dan borbe protiv fašizma i antisemitizma i navela kako se nada da će zajednička borba rezultirati time da antifašizam ponovo zauzme mesto među najznačajnijim vrednostima buduće evropske Srbije.

Atmosfera u Srbiji pogodna za bujanje fašizma

Srbija se odrekla antifašističke tradicije i atmosfera u društvu je pogodna za bujanje fašizma.

To je ocena učesnika večerašnje tribine organizovane povodom Svetskog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma, 9. novembra. Istoričar Petar Atanacković i sociolog Vladimir Marković složili su se da je u Srbiji na sceni "otvorena rehabilitacija kvinslinga i fašističkih saradnika iz Drugog Svetskog rada, poput Milana Nedića i Dimitrija Ljotića".

Za razliku od prošle godine, kada je tribina sa istim sadržajem na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu bila prekinuta od strane dvadesetak pripadnika organizacije Nacionalni stroj, večerasnja tribina je prošla bez incidenata.

Tribinu je organizovala Antifašistička akcije Novog Sada, a njihov predstavnik Zoran Petakov, koji je vodio tribinu, je na početku rekao da "ako ima fašista u sali neka odmah izadju". Odmah nakon toga ustao je jedan mladić i pokazujući srednji prst Petakovu napustio tribinu.

Na tribini je dvoje ljudi nosilo slike stradanja Srba iz Vukovara, koji su na kraju uzviknuli "Živela Srbija", dok je jedan od gledalaca nosio transparent "Fašizam i antisemitizam - moramo ponovo pobediti".

U sali je bilo i nekoliko plakata na kojima je pisalo "Smrt fašizmu".

Građani vide porast rasizma

60 godina nakon pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, Centar za promociju kulture nenasilja i ravnopravnosti predstavio je istraživanje o tome kako građani doživljavaju rasizam.

Istraživanje je pokazalo da 57 odsto ispitanih građana smatra da je rasizam bilo kakvo obeleževanje osoba koje su druge boje kože, kulture, religije, dok četiri odsto smatra da je rasizam samo kada se nad "nepodobnima" primeni fizičko nasilje.

Da su rasističke tendencije u Srbiji u porastu smatra 62 odsto ispitanika, a 30 odsto da se nisu promenile u odnosu na prethodne godine. Takođe, 67 odsto misli da su sve manjine izložene rasističkim napadima, dok 22 odsto smatra da su Romi najizloženiji.

Prema podacima tog istraživanja, 43 odsto ispitanika smatra da do rasističkih ispada u Srbiji dolazi zbog nepoznavanja drugih, dok 23 odsto ispitanika misli da je u pitanju strah od "ugrožavanja kolektiviteta" kome pripadaju.

Podsećamo, u poslednjih nekoliko meseci u Srbiji se dogodilo nekoliko rasistički motivisanih incidenata. Krajem avgusta, uz povike "Aušvic, Aušvic", napadnuto je dvoje izraelskih državljana na Tašmajdanu.

15. oktobra grupa navijača čačanskog fudbalskog kluba Borac pojavila se sa kapama Kju kluks klana i sa uvredljivim transparentom upućenim jednom tamnoputom fudbaleru.

Najsvežiji primer su navijači fudbalskog kluba Rad, koji su uhapšeni u oktobru zbog uzvikivanja parola "Srbija Srbima, napolje sa Turcima" i "Nož, žica, Srebrenica".

Takođe, u selu Jaša Tomić, koje nosi ime kontroverzne ličnosti, kojoj su danas radikali podigli spomenik, napadnuta je Romkinja i vređana zbog svoje nacionalne pripadnosti.

Acković poziva na ljudsko ponašanje

Potpredsednik Svetskog parlamenta Roma Dragoljub Acković je, povodom 9. novembra, pozvao na "ljudsko ponašanje" prema pripadnicima te etničke grupe.

U Ackovićevom saopštenju ističe se da se Romi i danas sećaju svih romskih i drugih žrtava "zločinačkih ruku fašista, ustaša, skinhedsa ili bilo kojih drugih, koji naš narod ubijaju samo zato što su Romi".

Acković je posebno upozorio na romske žrtve "koje u miru ubiše razne nacifašističke horde mladih neroma, koji već nekoliko godina divljaju širom evropskih država".

"Povoda za ovakva sećanja, na današnji dan ima mnogo. Evo, na primer, pre samo nekoliko dana u mestu Jaša Tomić, u opštini Zrenjanin, pretučena je Milena Petrović u svom kafiću, od strane nekoliko neroma, samo zato što je Romkinja", rekao je Acković.

Policija u Zrenjaninu saopštila je da je posle incidenta 4. novembra u Jaši Tomiću, u kome su Petrovićevoj nanete "telesne povrede opasnim predmetom", podneta krivična prijava protiv Luke Z. i prekršajne prijave protiv šest osoba.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.