Sveta Petka

Izvor: NaDlanu.com, 26.Okt.2012, 18:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sveta Petka

Srpska pravoslavna crkva 27. oktobra slavi praznik posvećen Prepodobnoj mati Paraskevi, u narodu poznatijoj kao Sveta Petka.

Ovaj dan, koji kao krsno ime slave mnoge porodice, se praznuje kao pomen na dan kada je ova svetiteljka okončala ovozemaljski život.Prepodobna mati Paraskeva rođena je u Epivatu i, prema zapisima vladike Nikolaja Velimirovića, poreklom je Srpkinja. Nakon smrti roditelja Petka je željna podvižništva otišla je u Carigrad, pa u jordansku pustinju, gde se >> Pročitaj celu vest na sajtu NaDlanu.com << podvizavala do starosti. Tada joj se javio anđeo Božiji i rekao joj da se vrati u otadžbinu.Upokojila se u 11. veku i na njenom grobu počela su se dešavati razna čuda, najčešće izlečenja. Njene čudotvorne mošti prenete su u Carigrad.Bugarski car Asen je mošti svetiteljke 1238. godine prebacio u Trnovo u Bugarskoj, a padom tog područja od Turke, sultan Selim je njene mošti odneo u Carigrad. Na molbu kneginje Milice, žene srpskog kneza Lazara, mošti svetiteljke prenesene su u Srbiju u Beograd i 125 godina bile su položene u kapeli na Kalemegdanskoj tvrđavi.Mošti Svete Petke sada su u Rumuniji u Jašiju, gradu koji se smatra velikim svetilištem i mestom hodočašća, ne samo za pravoslavne, već za sve koji veruju u njenu moć isceljenja.Sveta Petka je u srpskom narodu veoma poštovana i važi za zaštitnicu žena. Veliki broj lekovitih izvora nosi ime Svete Petke, a jedan od njih, sa čudotvornom i lekovitom vodom nalazi se u Beogradu, na Kalemegdanskoj tvrđavi, mestu gde su njene mošti dugo počivale.

Nastavak na NaDlanu.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.