Svečanost povodom Dana vojnih padobranaca

Izvor: RTS, 12.Okt.2019, 19:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svečanost povodom Dana vojnih padobranaca

Na niškom vojnom aerodromu "Narednik pilot Mihajlo Petrović" održana je svečanost povodom Dana vojnih padobranaca - 14. oktobra, na kojoj su pripadnici 63. padobranskog bataljona obeležili sedamdesetpet godina od formiranja prvih padobranskih jedinica u Srbiji.
Jubilej, kakvim se retko koja zemlja u svetu može pohvaliti, padobranci su obeležili onako kako samo oni znaju - padobranskim skokovima, saopštilo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je Ministarstvo odbrane.

Komandant Specijalne brigade brigadni general Miroslav Talijan je u svom govoru pozdravio porodice poginulih junaka, njihove naslednike i veterane 63. padobranske brigade i tom prilikom podvukao da su pripadnici padobranskog bataljona između prošlogodišnjeg i današnjeg obeležavanja Dana vojnih padobranaca svoju osposobljenost i operativnu sposobnost osvedočili i unapredili na čitavom korpusu uspešno realizovanih zadataka, prikaza i vežbi u Srbiji i inostranstvu.
Reči komandanta Specijalne brigade potvrdio je i komandant 63. padobranskog bataljona potpukovnik Boban Georgijev podsetivši na uspešno izvršene brojne zadatke poput padobranskih skokova, taktičkih uvežbavanja i vežbi, različitih gađanja i zajedničkih vežbi sa pripadnicima specijalnih jedinica stranih oružanih snaga iz Ruske federacije, Belorusije i Grčke. 
Srbija spada među retke zemlje u Evropi i svetu koje imaju višedecenijsku tradiciju padobranskih jedinica i zato su pripadnici 63. padobranskog bataljona sedamdesetpet godina postojanja obeležili atraktivnim demo skokovima i spuštanjem zastava Republike Srbije, Vojske Srbije, Specijalne brigade, 63. padobranskog bataljona i grada Niša ispred nekoliko hiljada građana Niša koji su prisustvovali svečanosti.
Posebnu atrakciju Dana vojnih padobranaca predstavljao je i tandem skok Nejca Juriča i Gorana Todorovića, bivšeg pripadnika 63. padobranske brigade, koji je u invalidskim kolicima od 2003. godine kada je nakon otkaza glavnog padobrana zadobio teške telesne povrede.  
Danas je izveo svoj 36. padobranski skok nakon nesreće, a među prvima mu je čestitao državni sekretar Ministarstva odbrane Aleksandar Živković.
Povodom dana vojnih padobranaca najbolji su dobili nagrade, priznanja i knjige, dok je više padobranaca dobilo Zlatnu statuu za navršenih petnaest godina padobranske službe.
Priznanja je dodelilo i Udruženje veterana 63. padobranske brigade, dok je 63. padobranski bataljon dodelio plakete za izuzetnu saradnju udruženjima, institucijama i pojedincima.  
Gosti su na kraju svečanosti obišli zbor tehnike i naoružanja, spomen kompleks 63. padobranskog bataljona i položili vence na spomenik padobrancima koji su poginuli u borbenim dejstvima.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Nišu održana svečanost povodom Dana vojnih padobranaca

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Okt.2019

Na niškom vojnom aerodromu "Narednik pilot Mihajlo Petrović" danas je održana svečanost povodom Dana vojnih padobranaca - 14. oktobra, na kojoj su pripadnici 63. padobranskog bataljona obeležili 75 godina od formiranja prvih padobranskih jedinica u Srbiji...Jubilej, kakvim se retko koja zemlja u...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.