Svečano uručene Sakura stipendije

Izvor: Akter, 03.Feb.2016, 17:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svečano uručene Sakura stipendije

U ambasadi Japana u Beogradu danas su svečano uručene Sakura stipendije koje dobilo pet studenata i istraživača iz Srbije

Ovogodišnji dobitnici su Aleksa Nešić, Borjan Brankov, Luka Kurjački, Sandra Davidović i Stefan Janjić, a cilj stipendije je promovisanje izučavanja japanskog društva, širenje interesovanja za Japan i japansku kulturu, kao i dalje jačanje prijateljskih odnosa te zemlje i Srbije.

Dobitnicima stipendije čestitao je ambasador Japana u Srbiji >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << Đuići Takahara koji je rekao da je na ovogodišnji, peti po redu konkurs za Sakuri stipendije, stiglo oko 120 prijava.

Kako je naveo, petoro dobitnika odabralo je da radi istraživačke radove na temu informativne tehnologije, arhitekture, kinematografije Japana i slično.

"Svaka od ovih istraživačkih tema u sebi nosu poruku kako iskoristiti i primeniti japansko iskustvo u cilju ekonomskog i društvenog razvoja Srbije. Iskreno se nadam da će dobitnici na dobar način iskoristiti ovu stipendiju i da će napisati orginalne istraživačke radove i na taj doprineti unapređenju saradnje između Japana i Srbije", rekao je Takahara.

Generalni direktor i potpredsednik kompanije "Japan tobako internešnal" za zapadni Balkan Kris Vuds je podsetio da ta kompanija već pet godina dodeljuje Sakura stipendije.

"Ove godine, kao i uvek, primili smo vrlo interesantne predloge. Oni su stigli sa oko 30 fakulteta i četiri univerziteta u Srbiji. Svi predlozi su bili vrlo kvalitetni i moram da napomenem da je izbor svake godine sve teži", rekao je Vuds.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.