Sve više zavisnika od kockanja, kako do izlečenja?

Izvor: RTS, 04.Avg.2017, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve više zavisnika od kockanja, kako do izlečenja?

U Specijalnoj bolnici za lečenje bolesti zavisnosti kažu da imaju sve više i više ljudi koji im se javljaju zbog zavisnosti od kockanja. Prema podacima Instituta za javno zdravlje iz 2014. u Srbiji ima između 14 hiljada i 33 hiljade patoloških kockara. Jedan bivši kockar smatra da bi uvođenje personalizovanih kartica za one koji posećuju kladionice i kockarnice moglo da pomogne.
Filip Žugić za sebe >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kaže da je bio propali student prava ogrezao u kocku. Njegov problem trajao je skoro deset godina.

"Problem je, naravno, pre svega materijalne prirode koji se najviše vidi, ali problem je i u gubitku prijatelja, nepoštovanje okoline, problem je u lošoj porodičnoj atmosferi", kaže Filip Žugić.
Posle nevolja sa kojima se suočio namerava da pomogne i drugima koji imaju isti problem.
Želja mu je da se uvedu personalizovane identifikacione kartice za sve one koji posećuju mesta sa igrama na sreću. Takvi objekti bi morali da imaju i uređaje za registrovanje igrača.
Ovakav sistem bi dao mogućnost da lice koje oseti potrebu i ode u neku ustanovu, gde bi mu pregledom terapeuta bila utvrđena patologija, moglo sebi dobrovoljno da upiše zabranu na tu karticu, zbog čega bi pri pokušaju validacije ulaska u objekat bio odbijen, objašnjava Žugić.
U Udruženju priređivača igara na sreću smatraju da bi taj predlog bio dobro rešenje ukoliko je u skladu sa zakonima i Ustavom.
Kažu da godinama unazad članice udruženja primenjuju mogućnost takozvanog samoisključenja.
"Osoba koja želi da joj se onemogući ova vrsta usluge, dođe sa popunjenom izjavom i uz ličnu kartu na uvid, priloži je operateru. Taj igrač se zavodi u sistem, a obaveštenje ide na sva naša uplatna mesta i svi zaposleni su dužni da ga poštuju onoliko koliko navede igrač u izjavi", objašnjavaju u Udruženju priređivača igara na sreću.
Stručnjaci kažu da su oni koji se leče u problemu uvek kada prođu pored kladionice ili kockarnice. Da bi terapija bila uspešna neophodna je pomoć porodice.
Milica Nikić iz Specijalne bolnice za lečenje bolesti zavisnosti kaže da bolnica savetuje da pacijenti ne nose novac sa sobom, da nemaju nikakav kontakt sa novcem.
"Ukoliko su koristili internet za kocku, ili praćenje rezultata ukoliko je problem sa sportskom kladionicom, onda savetujemo da se ne koristi internet u kući, da se nema kontakt sa ljudima koji na bilo koji način imaju kontakt ili su u vezi sa kockanjem", ističe Nikićeva.
Filip kaže da nije učestvovao u igrama na sreću već šest godina. Posle prve faze lečenja uz pomoć terapeuta iz Drajzerove vratio se studijama i diplomirao.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.