Izvor: Politika, 28.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve više obolelih od žutice

U Pčinjskom okrugu je do sada zvanično registrovano više do 200 obolelih od ove opake bolesti Vranje – Prema zvaničnim podacima vranjskog Zavoda za javno zdravlje ne jenjava žutica u vranjskom kraju i Pčinjskom okrugu. Posebno je, zbog nehigijene u pojedinim romskim naseljima, teško u opštinama Bujanovac, Surdulica, Preševo i vranjskom selu Pavlovac. Od početka godine do sada, od zarazne žutice tipa A je 35 novoobolelih osoba. U Pčinjskom okrugu je do sada, računajući >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << broj obolelih sa kraja 2006. godine, zvanično registrovano više do 200 obolelih od ove opake bolesti. Među obolelima je najviše dece, kako napominju u ovoj zdravstvenoj ustanovi, a zabrinjavajuća je pojava porodičnih epidemija na ugroženom području.

Na infektivnom odeljenju vranjske bolnice napominju da je dobro što su, uglavnom, svi oboleli zatražili pomoć lekara i nalaze se na bolničkom lečenju. Međutim, kako napominju zdravstveni radnici, zabrinjava pojava nadrilekrstva, odnosno lečenje alternativnom medicinom, čajevima i raznim drugim "narodnim" preparatima koji, umesto da leče, potpomažu širenje ove opake bolesti.

– Raznorazni čajevi koje preporučuju nadrilekari i drugi vidovnjaci ne mogu dovesti do izlečenja zarazne žutice, već samo stvaraju prividnu sliku o tome da je bolest sanirana, a to je trenutno gubljenje žutila. Međutim, oboleli i dalje ostaju kliconoše ugrožavajući na taj način članove svoje porodice i ljude iz bližeg i daljeg okruženja, kažu infektolozi.
A. D.

--------------------------------------------------------------------------

Cela porodica zaražena trihinelozom



LeskovacU selu Povlaštica, u opštini Medveđa, na administrativnoj granici sa Kosovom i Metohijom, prijavljena je porodična epidemija trihineloze. Zavod za javno zdravlje u Leskovcu u juče izdatom saopštenju navodi da je u jednoj porodici registrovano petoro obolelih koji se trenutno leče na Infektivnom odeljenju leskovačkog Zdravstvenog centra. Nadležne institucije sprovode sve potrebne preventivne mere, a ocenjuje se da je epidemiološka situaciju u selu zadovoljavajuća i da je pod stalnom kontrolom. Inače, sumnja se da je izvor ove zaraze termički nedovoljno obrađeno svinjsko meso.
D. K.

[objavljeno: 28.01.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.