Izvor: Blic, 23.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve više mladih ima problem sa srcem

Sve više mladih ima problem sa srcem

Smrtnost od bolesti srca i krvnih sudova u našoj zemlji porasla je u poslednjih deset godina za više od 20 odsto.

Svaki drugi smrtni slučaj posledica je nekog od kardiovaskularnih oboljenja, a godišnje se u Srbiji registruje između 10.000 i 20.000 infarkta srca. Najveći broj kardiovaskularnih pacijenata leči se u Institutu za kardiovaskularne bolesti Kliničkog centra Srbije, odnosno Drugoj hirurškoj, koja je juče proslavila >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 60 godina od osnivanja. Direktor ove ustanove dr Siniša Pavlović kaže da je najalarmantnija činjenica da od kardiovaskularnih bolesti sve više obolevaju mlade osobe.

- Imamo gojaznu naciju koja se loše hrani, a malo kreće. Ljudi ekstremno puno puše, imaju neregulisan krvni pritisak i kada se sve to sabere, i očekivano je da imamo veliku smrtnost - ističe dr Pavlović.

On kaže da su prvi simptomi oboljenja srca povišen krvni pritisak, osećaj nelagodnosti i nedostatka vazduha, pritisak u grudima i teško disanje. Međutim, mnogi naši sugrađani ne obraćaju pažnju na ove simptome.

- Niko ne pridaje značaj prevenciji. Kod lekara više idu stari nego mladi. Omladina izlazi u 11 sati uveče i vraća se kući u pet ujutro. Puše, piju alkohol, ne vode računa šta jedu i kad jedu - navodi dr Pavlović.

Kardiovaskularne bolesti jesu vodeći uzroci smrtnosti i u svetu i kod nas. Naši građani su skloniji ovim bolestima, pre svega zbog načina ishrane, kaže dr Pavlović. Ishrana našeg stanovništva usmerena je na masti umesto na ugljene hidrate i belančevine. Dijabetes i stres su među vodećim uzrocima kardiovaskularnih oboljenja, kao i pušenje, ali i odsustvo rekreacije.

S. T. Udruženje korisnika

Pre nekoliko meseci Zorica Marković iz Beograda osnovala Srpsko udruženje korisnika zdravstvenih usluga, sa glavnim ciljem da se donese zakon o zaštiti prava korisnika i pacijenata, ali i o odgovornosti pacijenata za njihovo zdravlje.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.