Izvor: B92, 27.Maj.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve više krivičnih dela maloletnika

Beograd -- U prošloj godini registrovano je 7.500 krivičnih dela čiji su počinioci maloletna lica, a prosečan uzrast počinioca je 16 i po godina.

Godinama je u Srbiji sve više krivičnih dela koja su počinili maloletnici. Svedoci smo toga da čak i u osnovnim školama postoji brutalno nasilje. Najnoviji slučaj nasilja među maloletnicima desio se u užičkoj osnovnoj školi, gde je troje osnovaca pretuklo trinaestogodišnju devojčicu.

U jednoj beogradskoj osnovnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << školi dve četrnaestogodišnjakinje tokom tuče bole su se i grebale viljuškama. U medicinskoj školi u Subotici ubijen je sedamnaestogodišnji Momir Milutinović.

Samo u proteklih nekoliko meseci, u Nišu, Pirotu, Novom Sadu i Užicu, grupe dečaka i devojčica seksualno su se iživljavale nad svojim vršnjacima.

U prva četiri meseca ove godine dogodila su se četiri ubistva, koliko ih je bilo i u celoj prošloj godini, zatim četiri silovanja i više od 100 nanošenja teških i lakih telesnih povreda čiji su izvršioci maloletnici.

Psiholozi kažu da nasilnici imaju određen sklop ličnosti, ali da je društvo ono koje dopušta takvo ponašanje.

"Društvo ima značaj filtera za određene crte, odnosno ispoljavanja ličnosti, dakle, onoliko koliko društvo dozvoli da se ta negativna svojstva razvijaju i, posebno, ako nesmetano omogućava", kaže psiholog Milan Kostić.

Jedan od uzroka agresivnog ponašanja jeste nasilje u porodici. Međutim, i u porodicama u kojima nema konflikata, često se deci ne posvećuje dovoljno pažnje.

Psiholozi kažu da porodice izbegavaju svoju odgovornost za agresivno ponašanje dece i očekuju da škola bude prvi i jedini vaspitač.

"Škola nije uspela u svoj ovoj situaciji da nadomesti tu funkciju porodice u smislu disciplinovanja dece, gde porodica to očigledno očekuje, jer način na koji roditelji reaguju često pokazuje da očekuju da škola završi neke obaveze koje su suštinski njihove", kaže socijalni psiholog Zoran Musterović.

Masterović dodaje da, s obzirom na to da je generacija koja sada stasava rođena devedesetih godina i bila izložena nasilju, kako u životu, tako i u medijima, mladi imaju utisak da svoje ciljeve mogu i smeju postići agresivnim ponašanjem.

Prema njegovim rečima, pored obnove uloge porodice i škole, neophodno je da se kao društvo posvetimo deci i promenimo sistem vrednosti koji na njih prenosimo.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.