Sve više hranitelja

Izvor: Politika, 19.Jan.2012, 23:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve više hranitelja

U Srbiji 5.250 dece smešteno u ove porodice. – Posebna obuka za brigu o deci s posebnim potrebama

Samo u toku prethodne godine 106 mališana u Beogradu smešteno je u hraniteljske porodice, a prema podacima Centra za porodični smeštaj dece i omladine u Beogradu, četrdeset beba je direktno iz porodilišta otišlo u naručje hranitelja. Dobrila Grujić, direktorka ovog centra s ponosom ističe da je u poslednje tri godine, koliko postoji Centar za hraniteljstvo, 380 porodica >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u Beogradu steklo status hranitelja. Da ljubav prema mališanima nema granica ilustrativno svedoči i podatak da se 61 dete s posebnim potrebama našlo na spisku stanara prestoničkih domaćinstava, a u ovom trenutku samo dvadeset  mališana čeka da bude smešteno u hraniteljske porodice.

Zahvaljujući intenzivnoj kampanji Centra za porodični smeštaj dece i omladine, broj porodica koje žele da na svojoj trpezi naprave mesta za još jedan dečji tanjirić je – utrostručen u odnosu na pre par godina, a prema podacima Ministarstva za rad i socijalnu politiku, u Srbiji postoji 3.850 hraniteljskih porodica u kojima je smešteno 5.250 dece.  

Pažljivo birajući reči kojima bi opisala porodice iz kojih dolaze ovi mališani, Dobrila Grujić ističe da njihovi roditelji često imaju psihološke i zdravstvene probleme – nekim mamama se trudnoća desila dok su pravile planove za budućnost pa se nisu najbolje snašle u svojoj novoj životnoj ulozi, a veliki broj dece dolazi i iz siromašnih porodica koje nisu u stanju da vode računa o njima.

Skicirajući portret hranitelja, ona ističe da čak 60 odsto njih živi u gradskoj sredini, a njihov životni stil može se karakterisati kao urban. Veliki broj hraniteljskih porodica živi u gradskom jezgru Obrenovca, Barajeva, Mladenovca i Lazarevca i nalaze se blizu obdaništa, škole, doma zdravlja i prevoza.

– Teško je reći da li se lepše i srećnije odrasta u stanu ili u dvorišnoj kući, ali mislim da prigradska sredina, priroda i domaće životinje imaju blagotvorno dejstvo na mališane s emotivnim ožiljcima. Naravno, stručnjaci našeg centra vrše stalnu kontrolu hranitelja da se ne bi desilo da se dete podvrgne radnoj eksploataciji u seoskom domaćinstvu, ali za tri godine postojanja nismo imali nijednu pritužbu – kaže Dobrila Grujić.

Deca sa smetnjama u razvoju predstavljaju veliki pedagoški izazov, zbog čega hranitelji prolaze kroz posebnu obuku za odgajanje ovih mališana, ali iskustvo govori da su za ovu decu hranitelji izuzetno vezani.

– Porodice koje su uzele decu s posebnim potrebama imaju i posebnu stručnu podršku – pomoć psihologa, logopeda, fizijatra i ostalih stručnjaka koji im pomažu da odgajaju ove mališane – kaže Dobrila Grujić       

Zahvaljujući novim zakonskim propisima, hraniteljstvom ne mogu da se bave porodice koje nemaju stabilne prihode za izdržavanje svoje porodice, odnosno one osobe kojima hraniteljstvo predstavlja primarni izvor prihoda i koje nemaju adekvatan stambeni prostor za dete. Oko 40 odsto kandidata za hranitelje dobilo negativnu ocenu Centra za porodični smeštaj. Na svake dve godine vrši se ponovna procena hranitelja i porodice koje dobiju pozitivnu ocenu stručnjaka Centra za porodični smeštaj dece i dobijaju licencu za hraniteljstvo.

K. Đorđević

objavljeno: 20.01.2012.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Sve više hranitelja

Izvor: B92, 20.Jan.2012, 01:45

Beograd -- U Srbiji je 5.250 dece smešteno u hraniteljske porodice. U Beogradu je u poslednje tri godine 380 porodica steklo status hranitelja, piše Politika...Samo u toku prethodne godine 106 mališana u Beogradu smešteno je u hraniteljske porodice, a prema podacima Centra za porodični smeštaj...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.