Izvor: B92, 29.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve više davalaca

Beograd -- U akciji Instituta za transfuziju krvi i B92 tokom devet nedelja zabeležen značajan rast davanja krvi.

Institut i dalje raspolaže stabilnim trodnevnim zalihama krvi, što do sada nije zabeleženo tokom letnjih meseci ranijih godina. Građani su danas dobrovoljno davali krvi i u beogradskom sportsko-rekreativnom centru Banjica.

Na banjičkom bazenu je u prvih 15 minuta akcije više od 25 ljudi čekalo na red da da krv. Svako ko je dao krv dobio je propusnicu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za ulazak na bazene za avgust. Taj sportski centar je među prvima pokrenuo akciju tog tipa.

Safet Hodžić, koordinator SRC-a Banjica, očekuje veliki odziv.

Mnogi od prijavljenih su dobrovoljni davaoci krvi već godinama. Kažu da nagrade za davalaštvo mogu da budu motivacija za nove davaoce, ali da je humanost najvažnija od svega.

"Onaj ko daje krv će to da uradi bez obzira na to da li traje akcija".

"Ja sam i tako planirao da dam krv, a ovo mi je usput".

"Ja dam godišnje 2-3 puta krv. Mislim da je to dobro".

Od 28. maja do danas prikupljeno je 11.400 jedinica krvi, što je 25 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Za četiri nedelje kampanje u gradovima Srbije prikupljeno je dva puta više krvi nego u 2006.

Najviše onih koji su se odazvali akciji zabeležen je u Soko Banji, Žagubici i Velikom Gradištu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.