Sve o novim Talesovim radarima GM porodice koje je nabavila Srbija: Prvi AESA radar u operativnoj upotrebi RV i PVO

Izvor: TangoSix.rs, 26.Dec.2023, 11:55

Sve o novim Talesovim radarima GM porodice koje je nabavila Srbija: Prvi AESA radar u operativnoj upotrebi RV i PVO

Kao što je Tango Six već preneo, prilikom zvaničnog predstavljanja helikoptera Mi-35P koji su nabavljeni od Kipra, javnost je prvi put saznala da je Srbiji isporučen i prvi od 22 naručena osmatračka radara francuskog proizvođača Tales.
Ministarstvo odbrane je prošle nedelje prvi put prikazalo novi radar, da bi juče izvestili da je u 126. brigadi VOJiN u toku obuka na radaru GM400.
Ministarstvo odbrane je u vesti istaklo da je Srbija „prvi inostrani kupac unapređene >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << verzije“ što znači da se radi o GM400α (Alfa). U tom slučaju Alfa verzija koja je nabavljena je prvi AESA radar koji će biti uveden u operativnu upotrebu RV i PVO. Pre njega prvi AESA radar zapravo je GS40 (Ground Smarter) istog proizvođača integrisan na novi koncept hibridno-artiljerijskog PVO sistema nazvanog HARPAS koji je i dalje u razvoju.
Pošto su srpski zvaničnici u svojim izjavama naveli da su nabavljeni Talesovi radari kratkog, srednjeg i dugog dometa, za očekivati je da će se u Vojsci Srbije naći gotovo čitava gama njihovih proizvoda. Za sada znamo da je kupljen osmatrački radar dugog dometa GM400, sa velikom sigurnošću se može reći da je kupljen i radar srednjeg dometa GM200, a ostaje nepoznanica da li je kupljen i radar kratkog dometa GM60. U suštini bi se i kao radar “kratkog“ dometa mogao koristiti i GM200 uz napomenu da radar GM60 još uvek nije nabavio niko u svetu i da je moguće da bi Srbija bila prvi korisnik.
Američki osmatrački radar AN/TPS-70 na položaju u Starim Banovcima / Foto: isečak iz video snimka Ministarstva odbrane Trenutno ne znamo ni kako će radari biti raspoređeni. GM400 sigurno idu u 126. brigadu za vazdušno osmatranje, javljanje i navođenje (dakle sistem VOJiN), dok bi deo radara GM200 takođe mogao u VOJiN, a deo u artiljerijsko-raketne jedinice za protivvazduhoplovna dejstva. Radar GM60 bi u artiljerijsko-raketnim divizionima (ARD) brigada Kopnene vojska, kao i u ARD za odbranu vazduhoplovnih baza, mogao da zameni radare Žirafa. Sistem VOJiN se do sada oslanjao na p američkih osmatračkih radara AN/TPS-70 od kojih su tri nasleđena iz bivše Jugoslavije, a dva su 2015. nabavljena od Slovenije. Osim ovih radara koriste se i britanski radarski sistemi S-600.
GM60  
GM-60 / Foto: Tales Kada je u pitanju GM60, njegov razvoj je započeo u prvoj polovini 2010-tih, a Tales ga je prvi put zvanično prikazao na međunarodnoj izložbi Eurosatory 2016. godine, kada je ujedno i saopšteno da su kod ovog tipa radara primenjene tehnologije sa GM200 i GM400. Ground Master 60 je 3D višenamenski AESA radar dometa oko 80 km koji radi u C frekventnom opsegu, i čija se antena okreće brzinom od 40 obrtaja u minuti. Prvenstveno je namenjen za opremanje jedinica koje su naoružane sistemima PVO kratkog i veoma kratkog dometa.
Proizvođač ističe da je predviđeno da to bude i mobilan radar kao i da u toj varijanti može uspešno otkrivati ciljeve dok je vozilo u pokretu.
Za GM60 se navodi  da može služiti za osmatranje, otkrivanje i praćenje ciljeva, napominje se da može otkrivati ciljeve malog radarskog odraza kao što su besposadne letelice, artiljerijske rakete i granate (tzv. C-RAM sposobnosti). Može se naručiti stacionarna varijanta sa radarom u kontejneru koji ima sopstveni generator i klima uređaj. Kontejner mase oko 3,5 tone se može transportovati helikopterom i nakon postavljanja na položaj, može početi sa radom nakon 10 minuta. U drugoj verziji se takođe može postaviti na vozila različite konfiguracije (navodi se primer vozila 4×4), ima mogućnost umrežavanja sa drugim radarima u okviru sistema vazdušnog osmatranja.
GM200 GM200 u verziji MM/A / Foto: Tales GM200 je 3D višenamenski AESA taktički mobilni radar srednjeg dometa koji, osim što se može koristiti kao dopuna osmatračkim radarima velikog dometa u sistemu VOJiN (tzv. gap-filler, pokrivanje radarskih rupa nastalih zbog konfiguracije terena), može se koristiti i u jedinicama za protivvazduhoplovna dejstva, kako PVO teritorije, tako i PVO jedinica Kopnene vojske. Zasnovan je na arhitekturi radara GM400, radi u S-opsegu, ima antenu sa faziranom rešetkom, maksimalni instrumentalni domet u osmatračkom modu je 250 km, u borbenom modu 100 km.
Ugao zahvata po elevaciji je 70 stepeni uz potpuno 3D pokrivanje prilikom svake rotacije antene. Može otkrivati ciljeve koji lete na visinama do nešto preko 24 km, i koji se kreću brzinama od 15 do 1.200 m/s. Brzina okretanja antene je u osmatračkom modu 20 okretaja u minuti, i 40 okretaja u minuti u borbenom modu. Vreme potrebno za početak rada od zaposedanja položaja je 15 minuta. Srednje vreme između kvarova (MTBCF) 2.800-3.000 sati za primarni radar, a prosečno vreme da sistem ponovo postane operativan nakon kvara (MTTR) je oko 30 minuta.








View this post on Instagram


















A post shared by Tango Six Portal (@tangosix)


Ističe se C-RAM sposobnost odnosno mogućnost otkrivanja raketa, artiljerijskih i minobacačkih granata, sa uglom zahvata po azimutu od 360 stepeni. Uz to se napominje da ta sposobnost podrazumeva otkrivanje, upozorenje i proračune putanje ciljeva odnosno tačke lansiranja i udara.
Do sada je u svetu prodato preko 70 radara, korisnici su Francuska, Gruzija, Holandija, Norveška, Singapur, UAE. Uskoro će korisnik ovog radara biti i Ukrajina koja je 1. februara ove godine potpisala ugovor za dva radara, a iako je prvobitno objavljeno da će se korisitit sa sistemima PVO malog dometa, naknadno je saopšteno da će se nalaziti u okviru raketnog sistema PVO SAMP/T. Jedan od novijih naručilaca GM200 je Jermenija, u jednom od izveštaja francuskog Senata može se pročitati da se radi o tri radara. Takođe, GM200 je naručila i Moldavija, ugovor vredan 14,5 miliona dolara potpisan je najverovatnije oktobra 2023.
Naprednija verzija GM200 prikazana na ovogodišnjem Buržeu / Foto: Petar Vojinović, Tango Six Svi podaci se odnose na stariju verziju radara GM200. Postoji i novija znatno unapređena verzija, u saradnji sa oružanim snagama Holandije razvijen je GM200 MM/C (Multi Mission/Compact). Tales ga reklamira kao kompaktni radar što mu omogučuje da bude veoma mobilan, lak za transportovanje i raspoređivanje u veoma kratkom vremenskom roku. Još jedna varijanta nove generacije GM200 je GM200 MM/A (Multi Mission/‘‘All in one‘‘) koja je pre svega namenjena za osmatranje i upotrebu sa sistemima PVO.
Proizvođač navodi da je novi GM200 MM 4D (4-ta dimenzija je dublja analiza Doplerovog odraza cilja) AESA radar koji radi u S-opsegu (E/F), ima domet veći od 400 km, ugao zahvata po elevaciji je 80 stepeni, i takođe je višenamenski. Može da se koristi kao osmatrački u sistemu vazdušnog osmatranja, kod sistema PVO, ali i kao kontrabaterijski (artiljerijski) radar za otkrivanje raketa, artiljerijskih i minobacačkih granata (RAM).
GM400 GM400 je 3D osmatrački digitalni radar dugog dometa, koji radi u S-opsegu, ima maksimalni domet od 470 km (instrumentalni domet za cilj veličine taktičkog borbenog aviona), može otkriti krstareću raketu na daljini većoj od 250 km, maksimalni domet po visini je 30,5 km, osim aviona, helikoptera, besposadnih letelica i krstarećih raketa različitih radarskih odraza može otkriti i taktičke balističke rakete. Ugao zahvata je 360 stepeni po azimutu i 20 stepeni po elevaciji.
Serijska proizvodnja sistema je počela 2008. godine, a prvi isporučeni radari zvanično su uvedeni u operativnu upotrebu 2012. godine. Postoje dve osnovne verzije, mobilni GM403 dometa (obično se postavlja na vozila konfiguracije 6×6 ili 8×8) i stacionarni GM406 koji ima 20 posto veći domet jer ima dva puta jači predajnik. Srednje vreme između kvarova (MTBCF) 3.500 sati, nakon zauzimanja položaja može postati operativan za 60 minuta, posadu čine 4 člana.
GM400 je u proteklih desetak godina postao veoma popularan na tržištu, prodato je preko 80 radara, trenutno se nalazi u naoružanju armija Bangladeša, Bolivije, Čilea, Egipta, Estonije, Finske, Francuske, Gruzije, Iraka, Kanade, Malezije, Maroka, Nemačke, Senegala, Slovenije, a najnoviji naručioci su Indonezija i Srbija.
Novu verziju sa oznakom GM400 Alfa Tales je prvi put predstavio sredinom novembra 2021. godine na vazduhoplovnom sajmu u Dubaiju. Za ovaj radar proizvođač navodi da ima 5 puta veću procesorsku snagu, povećan domet za više od 10 procenata (sa 470 na 515 km), kao i da postoje napredne mogućnosti jer je primenjena veštačka inteligencija. Ugao zahvata po elevaciji je povećan na 40 stepeni.
Za GM400 Alfa proizvođač navodi da je to softverski definisani 3D osmatrački radar, i da svojom konstrukcijom pruža centrima za komandovanje i kontrolu (C2 – Command and Control) vrhunsku situacionu svest u svakom trenutku. Sa brzinom kružnog skeniranja od 6 sekundi i pokrivenošću po mesnom uglu do 40°, može kontinuirano osmatrati vazdušni prostor istovremeno otkrivajući sve vrste ciljeva koji lete na velikim, srednjim i malim nadmorskim visinama.
Jednom otkriveni ciljevi se moraju klasifikovati kao prijateljski ili neprijateljski kako bi se izbegla incidenti sa “prijateljskom vatrom” jedinica PVO. Režimi raspoznavanja “svoj-tuđ” (IFF) radara omogućava brzu identifikaciju ciljeva pružajući C2 centrima optimalno vreme odziva.
Projektovan je da pruži visoke mogućnosti brzog raspoređivanja i preživljavanja. GM400 Alfa se smešta u kompaktni kontejner dužine 6 metara, u kompletu sa sistemom za podizanje se može se montirati na kamion i spremiti za rad za manje od jednog sata. Radar je takođe dostupan i u stacionarnoj verziji za zemlje koje žele da garantuju stalan nadzor svog nacionalnog vazdušnog prostora u vrlo određenim geografskim oblastima. Radarski operatori takođe mogu da koriste mamce postavljene na radaru kako bi osigurao najveći mogući potencijal preživljavanja radara.
Stacionarna verzija GM400 Alfa za stalan nadzor vazdušnog prostora u vrlo određenim geografskim oblastima./ Foto: Thales Iz Talesa ističu da preživljavanje radara zavisi od obezbeđivanja informacija o situaciji u vazdušnom prostoru ali i od operativne dostupnosti i ispravnosti. Navodi se da kao softverski definisan radar, GM400 Alfa zahteva minimalno održavanje od samo 30 sati godišnje, i da zadržava visok nivo funkcionalnosti i performansi zahvaljujući jednostavnim ažuriranjima softvera koje omogućuju suočavanje sa novim pretnjama elektronskiog ratovanja i sajber napadima.
Glavne karakteristike:
– Digitalno formiranje snopa
– S-band radar sa GaN tehnologijom (nova tehnologija u izradi primopredajnih modula)
– Puno kružno skeniranje za 6 sekundi
– Srednje vreme rada bez kritičnih kvarova – veće od 3.000 časova
– Operativna dostupnost – preko 98,5%
– Jedan paket kao ISO kontejner od 6 metara dužina, mase 10 tona
– Održavanje sa malim brojem potrebnih ljudi
– GM400 Alfa ima domet do 515 km (za cilj veličine višenamenskog borbenog aviona koji leti na velikim visinama)
– Radar može otkrivati i pratiti širok spektar ciljeva, od mlaznih aviona i raketa, do besposadnih letelica koje lete veoma nisko krijući se u klateru blizu radara
– GM400 Alfa je dostupan u mobilnoj ili stacionarnoj verziji
– Postoje dve opcije isporuke, u samostalnoj konfiguraciji, ili se može integrisati u nacionalnu mrežu za nadzor vazdušnog prostora.

 
The post Sve o novim Talesovim radarima GM porodice koje je nabavila Srbija: Prvi AESA radar u operativnoj upotrebi RV i PVO appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.