Izvor: B92, 20.Sep.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve o nanotehnologiji

Beograd -- U Francuskom kulturnom centru otvorena je izložba o nanotehnologiji.

Izložba "Nano", čiji je cilj da na najjednostavniji način pokaže šta je to nanotehnologija i koja je njena primena, sastoji se od panoa, animacija i video filmova, a namenjena je deci starijoj od devet godina, odraslima, ali i stručnjacima.

Krivci za to što je današnji teniski reket lakši, ali i čvršći su nano cevčice. Izložba "Nano" u Francuskom kulturnom centru, koja dolazi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iz Grenobla, Centra za naučnu, tehničku i industrijsku kulturu, pokazuje šta je zapravo nano tehnologija koja se danas primenjuje u medicini, fizici, hemiji, ali i u proizvodnji sportske opreme i auto industriji.

"Kada govorimo o nano tehnologijama treba da znamo da nano znači malo, patuljasto. Nano je milijarditi deo metra. To su male čestice na koje se ne mogu primeniti zakoni fizike koji važe za sve ostale. Nano tehnologija se koristi u mnogim disciplinama", objašnjava P.R. Francuskog kulturnog centra Jasna Stojković.

U Francuskom kulturnom centru kažu da ova izložba treba da podstakne razmišljanje i razgovor o nauci, njenoj budućnosti, ali i o mogućim zloupotrebama i rizicima u toj oblasti.

"Mi smo u okviru izložbe i ovih panoa organizovali i projekcije filmova. One se održavaju svakog četvrtka, a filmovi su titlovani na srpski jezik. Oni objašnjavaju sve ovo na jedan stručniji način", kaže Jasna Stojković.

Na ovoj izložbi, koja traje još danas, možete naučiti kako se rukuje modelima atomima i otkriti da smo u stvari svakodnevno okruženi nanotehnologijom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.