Izvor: B92, 30.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve mlađi oboljevaju od raka kože

Beograd -- Solarijum i preterano izlaganje sunčevim zracima najveći neprijatelji kože i mladeža, posebno su ugroženi deca i mladi.

Sunčevi zraci štete koži i utiču na širenje i pojavu novih mladeža. Zato je koži potrebna stalna zaštita, i zato je pre islaska na sunce obavezno namazati kremu sa zaštitnim faktorom. Tako koža tamni, ali bez opekotina ili pojave malignih melanoma, neprestano ponavljaju lekari.

Međutim, broj odraslih i dece koji dolaze u domove >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zdravlja da bi prekontrolisali kožu i mladeže veoma je mali. Lekari kažu da bi pažnju posebno trebalo da obrate osobe svetlog tena, posebno one sa puno mladeža.

"Potrebno je da se jave lekaru opšte prakse, ako dođe do promena. Tada mora da se uradi taj dubinski pregled", objašnjava Smilja Tomićević, specijalistkinja opšte medicine.

Česti odlasci u solarijum drugi su najveći neprijatelj kože i mladeža. Oni koji odlaze u salone bi trebalo da obrate pažnju na izbor solarijuma koji odgovara njihovom tipu kože, kao i da potraže stručne savete lekara i zaposlenih u salonima.

Države kao što su Austrija i Švedska, uvele su nacionalne programe sa besplatnim pregledima i savetima za samokontrolu mladeža. Opasni melanom, kao najteži oblik raka kože, sličan je bezopasnom mladežu, tako da lekari stalno podsećaju na važnost kontrolnih pregleda i redovnu zaštitu kože.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.