Izvor: Blic, 26.Avg.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve manje đaka prvaka

Sve manje đaka prvaka

BEOGRAD - Đaka prvaka će se u Srbiji ove godine upisati manje nego prošle, prošle se upisalo manje nego prethodne... U mnoge škole u mnogim gradovima upisano je taman toliko prvaka da bude formirano jedno odeljenje. Snežana Opanković, psiholog i sekretar za obrazovanje u upravi Beograda, komentariše za 'Blic' da je 'čak i veliki priliv izbeglica u našu zemlju samo privremeno uticao na porast broja dece, ali se i raseljena lica, iako pretežno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << mladi ljudi, sve ređe odlučuju na rađanje više od dvoje dece'.

- Ako smo po nečemu slični razvijenom svetu, to je pad nataliteta. Teško je odrediti uzrok, iako ga mnogi traže u padu standarda. Mislim da to ne može biti razlog, jer je poznato da se deca najviše rađaju u siromašnim zemljama. Kod nas je trend da se rađa jedno ili dvoje dece, a vrlo često nijedno - rekla je Snežana Opanković.

U prve razrede beogradskih osnovnih škola ove godine upisano je 13.750 đaka, što je za oko 1.200 đaka manje nego prošle godine. Toliko dece može da stane u dve velike škole, kažu u gradskoj upravi. U pojedinim školama u centralnim beogradskim opštinama upisano je samo po jedno odeljenje. Kraljevačke osnovne škole ove godine imaju l.384 prvaka, oko 150 manje nego prošle. U Odeljenju za društvene delatnosti u Kraljevu kažu da ni oko 30.000 raseljenih lica sa Kosova i Metohije, koliko ih ima u ovom gradu i čije porodice u proseku imaju po troje dece, nisu doprineli povećanju broja đaka prvaka.

Za ovu školsku godinu u pet borskih osnovnih škola prijavljeno je 424 prvaka, što je praktično jedno odeljenje manje nego prošle godine. Pre deset godina u Boru je u prvi razred bilo upisano 800 prvaka i od tada svake godine broj prvaka se smanjuje za po jedno odeljenje. Prema podacima nadležnog gradskog sekretarijata u novosadske škole ove godine krenuće 3.300 prvaka. U Novom Sadu živi 3.100 mališana rođenih 1995. godine. Među prvacima je oko 150 dece izbeglica. Ovakvo stanje, tvrde u sekretarijatu, slično je prošlogodišnjem. Tendencija opadanja broja upisanih prvaka u Novom Sadu trajala je do pre tri godine, 'kada se situacija stabilizovala'. Od tada svake godine u novosadske škole krene od 3.300 do 3.400 mališana.

U 56 osnovnih škola u Nišavskom okrugu prvi put u školske klupe će sesti oko 3.000 prvaka, što je malo više u odnosu na prošlu godinu. Načelnica odeljenja Ministarstva prosvete u Nišavskom okrugu Snežana Ivković kaže da će u ovu školsku godinu biti upisan malo veći broj prvaka, 'pre svega zbog dece porodica koje su izbegle sa Kosova i Metohije'. Jedna od škola u kojoj ima dosta prvaka je OŠ 'Rodoljub Čolaković', koja se nalazi u naselju u kome se naselilo puno Srba sa Kosova. Ova škola će dobiti 160 prvaka, dok recimo 'Voždova', koja se nalazi u centru grada, ima 110 učenika prvog razreda. Pre petnaestak godina niške škole su upisivale po više od 5.000 prvaka.

U Kragujevcu, koji ima veliki broj raseljenih sa Kosova ali je i grad koji se uzima za primer ubrzanog osiromašenja stanovnika, ove godine upisano je 120 učenika više nego prošle godine, izjavila je za 'Blic' član gradske vlade zadužen za obrazovanje Slađana Radisavljević. E. B.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.