Izvor: B92, 11.Avg.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Sve manje Makedonaca u SCG"

Beograd -- Predsednik makedonske zajednice u SCG Gojko Ilijevski kaže da je makedonska manjina u nezavidnom položaju.

"Reč je o smišljenoj politici vlasti u Beogradu. Od samog osamostaljivanja Makedonije, ovde iščezava sve što je makedonsko. Primera radi, nema više dodatka na makedonskom jeziku u pančevačkom dnevnom listu 'Pančevac'. Imali smo i osnovnu školu u Jabuci, ali i nje više nema", rekao je Ilijevski za skopski Dnevnik.

Prema njegovim rečima, u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Pančevu i Plandištu makedonska zajednica čini oko 30 odsto stanovništva, čime su ispunjeni svi uslovi da makedonski jezik bude službeni, ali to nije slučaj. "Prema poslednjem popisu stanovništva, iz 2002, u Srbiji ima 41 odsto manje Makedonaca nego na prethodnom popisu. Postoji neki razlog zašto se Makedonci ne izjašnjavaju kao Makedonci, čak i u sredinama gde smo bili najbrojniji, u Banatu i Beogradu. Ako se tako nastavi, moguće je da naredni popis pokaže da ovde nema Makedonaca", kaže on.

Na pitanje da li vlasti u Srbiji promovišu negativna osećanja prema Makedoncima, Ilijevski kaže da u Srbiji Makedoniju još osećaju kao nešto svoje. "To pokazuje i slučaj vladike Jovana, kada su u Srbiji bili iznenađeni kako jedna mala Makedonija tako prkosi jednoj Srbiji", rekao je on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.