Izvor: Politika, 30.Nov.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve je isto, samo fri-šopova nema

Pošto je presahnuo unosni posao sa preprodajom cigareta, iz Bugarske se u Srbiju i dalje najviše prenose prehrambeni proizvodi, porcelan i tekstilna roba

Niš, Pirot – Iako je prošlo više od godine i po dana od kada je Bugarska član Evropske unije, nije se mnogo toga promenilo u malograničnom prometu između ove i naše države. Stanovnici pograničnih gradova i naselja na srpskoj strani, ali i veliki broj Bugara iz Sofije, Dragomana, Slivnice i drugih mesta >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << svakodnevno prelaze državnu granicu i po ustaljenoj „šemi” prenose raznu robu iz jedne u drugu zemlju, što je već godinama razgranat i isplativ posao. Jedina i zaista velika razlika je što su prošlog proleća, u međugraničnom prostoru, ali i duž magistralnih saobraćajnica i u hotelima u većim gradovima, zatvoreni fri-šopovi, u kojima su se po tradiciji masovno kupovale cigarete, parfemi, skupocena alkoholna pića, čokolade i slični proizvodi. Od tada, iz Bugarske se prenose i preprodaju cigarete, što je za brojne žitelje Dimitrovgrada, Željuše, Pirota i drugih mesta blizu srpsko-bugarske granice bio značajan egzistencijalni prihod, a često i više od toga.

Bračni par Ljubinka i Slavko Jovanović, iz okoline Pirota, kažu nam da žale za danima kada je „duvanski put” vodio iz Bugarske:

– Svojevremeno smo umesto pasoša koristili legitimacije da smo iz pogranične zone, pa smo po nekoliko puta dnevno, najpre samo supruga i ja, a kasnije i sin i kćerka, odlazili do fri-šopova. Svako od nas je prenosio po četiri, pet boksova cigareta, a bilo je dana kada bi na ovaj način „uvezli” i čitavih 50 boksova – kaže Slavko i napominje da je zarada bila odlična.

– Imali smo stalne kupce iz Niša, Jagodine i Beograda, koji su nam uredno plaćali isporučenu robu. „Marlboro” je, na primer, na fri-šopu bio sedam, a mi smo ga prodavali na veliko po devet evra za boks.

Mnogi žitelji ovog dela Srbije već godinama bave se, takođe unosnom, preprodajom prehrambene robe iz Bugarske. Obezbedili su bugarske vize, automobile koriste samo do graničnog prelaza Gradina, a odatle pešice odlaze do bugarske strane i onda, taksijem do velike „Metro” prodavnice blizu Sofije. Isplati se, jer taksi je kod komšija jeftin, od granice do „Metroa” i nazad petnaestak evra, a taksisti hoće i da sačekaju da vas vrate nazad – kaže nam Nišlija Branko Petrović i nastavlja:

– Odlazim dva, tri puta sedmično i donosim robu uglavnom po narudžbini poznanika. Najtraženiji su suhomesnati proizvodi, kačkavalj i sirevi, ali i zimnica. Bugari imaju odlične proizvode od paprike, salate od svih vrsta povrća, sosove, džemove, kečap... Naravno, donosim i čokolade, kekseve, sredstva za higijenu... Sve to u Nišu prodam po istoj ceni po kojoj robu kupujem u „Metrou” – precizira Petrović, a na naše pitanje gde je onda u tome zarada, kaže:

– Pri svakom povratku iz Bugarske, na granici overim račun i kada sledeći put dođem naplatim 17 odsto od vrednosti računa, koliki je porez na promet robe, a koja se strancima odbija od cene. To je zarada. Na robu vrednosti od na primer 500 evra, vraća mi se 85 evra.

Donosi se iz Bugarske tekstilna roba, ima još uvek „krpica” na pijacama ili „buvljacima” u Pirotu i Nišu, patika i sportske opreme, ali i rezervnih delova i kozmetike za automobile, alata ili šrafovske robe. Dobar posao razvio je Dimitar Petrov Stamenov iz Sofije, koji svake subote, ispričao nam je, donosi u Niš kablove za struju različitog promera i jačine, utičnice i prekidače, produžne kablove, sijalice i tome slično. Naglašava da sve što donese i proda, uglavnom na veliko.

– U Nišu imam stalne kupce, vlasnike prodavnica ili tezgi, koji preprodaju elektroproizvode koje donosim iz Bugarske. Usput prodam i po nekoliko serviza za ručavanje, kompleta šolja za kafu ili čaj – kaže Dimitar.

Nezvanično se saznaje da su cene u Bugarskoj iste kao i u vreme kada su naši istočni susedi primljeni u članstvo EU. Ali, već od početka naredne godine i oni će morati da prilagođavaju svoje cene evropskim... Ne zna se šta će se posle toga kupovati u Bugarskoj i donositi u Srbiju, i da li će od 2009. Bugari opet nagrnuti u Srbiju po jeftinije proizvode. Ako ih bude bilo, naravno...

Toma Todorović

[objavljeno: 01/12/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.