Izvor: Blic, 31.Okt.2008, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svaku treću nesreću izazvao pijani vozač

KRAGUJEVAC - U toku jedne večeri kragujevačka saobraćajna policija na raznim lokacijama u gradu otkrila je 30 vozača koji su pijani upravljali automobilima. Najpijaniji je bio 44. godišnji B. S., kod koga je izmereno 2,81 promil alkohola u krvi.



- Situacija u odnosu na prošlu godinu se drastično pogoršala. Podatak da je u saobraćajnim nesrećama ove godine poginulo 12 osoba, dok je u protekloj godini bilo tri puta manje govori sam za sebe. Zbog neprilagođene >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << vožnje ove godine je teško povređeno 86, a lakše 277 ljudi u samom gradu. Prema našoj evidenciji, najčešći razlozi saobraćajnih nesreća su neprilagođena brzina, nepažljivo skretanje, okretanje, uključivanje u saobraćaj, a na drugom mestu je alkohol, koji može da se podvede i kao glavni uzrok jer pijani vozači često ne znaju ni koliko brzo voze, ne paze kada pretiču, skreću u drugu ulicu, pa često i ne vide semafor - kaže Bojan Radosavljević, komandir saobraćajne policije.

U policiji kažu da od 751 saobraćajne nezgode u prošloj godini, 132 su zbog pijanstva. Pijani vozači kroz grad voze po pravilu vikendom, posle ponoći, pa do jutra. Pravci su od Korićana ka gradu, od klubova „Tron”, „Dionis”, od gradskih bazena i pravac od Hale „Jezero” do Stanova, kao i pravac od Medicinske škole do petlje Zvezda.

Kragujevačka policija je zbog ove crne statistike pojačala kontrolu, a za pijane je sprovela i meru zadržavanja do 12 sati u policijskoj stanici, nakon čega se oni vode direktno kod sudije za prekršaje. Tamo im preti kazna od 5.000 do 25.000 dinara i zabrana upravljanja vozilom od tri meseca do godinu dana.

- Prošlog četvrtka smo otkrili i više od 20 vozača koji su prošli kroz crveno svetlo i to na najprometnijim raskrsnicama u gradu. Najrizičnija mesta su raskrsnice kod Spomenika Jovanu Ristiću, gde su sudari najčešći, sve raskrsnice u ulicama Lepenički bulevar i u Kraljevački bataljon, kao i raskrsnica između ulica Avalske i Vladimira Rolovića u naselju Aerodrom. Mnogi ne znaju da je po propisima obavezno zaustavljanje i na žutom svetlu i da im za taj prekršaj sledi kazna kao da su prešli na crveno - kaže komandir Radosavljević.

Policija sa odobravanjem čeka usvajanje novog zakona, pa će kazne biti daleko strožije, a dozvoljeni nivo alkohola u krvi će sa sadašnjih 0,5 promila biti najverovatnije prepolovljen.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.