Izvor: B92, 01.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svakom trećem nova knjižica

Beograd -- Svaki treći građanin Srbije u protekla četiri meseca dobio je novu zdravstvenu knjižicu, kažu u Zavodu za zdravstveno osiguranje.

Još četiri i po miliona ljudi u Srbiji do kraja godine treba da promeni knjižice. U Republičkom zavodu (RZZO) kažu da su svi osiguranici uvedeni u elektronsku evidenciju. "Jako je važna precizna evidencija jer postoji 220.000 duplih osiguranja. Neka su nastala zbog neažurnosti, ali ima i zloupotrebe, pa se osiguranik leči na dva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mesta i uzima ista pomagala", dodala je ona.

Zbog velikih dugovanja pravnih i fizičkih lica koja bez uplaćenih doprinosa ne mogu overiti knjižicu, RZZO je najavio da bi deo dugova mogao biti otpisan do kraja godine.

Takođe, produžena je overa zdravstvene knjižice u preduzećima do kraja godine, umesto do kraja juna.

Ukoliko poslodavac ne uplati doprinose, pa njegovi osiguranici zato ne mogu da overe zdravstvene knjižice, osiguranik može da tuži svog poslodavca, rekla je direktorka Zavoda i dodala da budžet pokriva samo hitne slučajeve, kad je ugrožen život.

Oni su doneli i novi pravilnik o overavanju knjižica, koji će olakšati overu i smanjiti gužve. Penzioneri će imati trajno overene knjižice, a nezaposleni će, umesto na svaka tri meseca, knjižice overavati na godinu dana.

Isto važi i za zaposlene, dok će samostalno zaposleni građani ubuduće knjižice overavati na pola godine.

"Ono što je bitno i što je novina je to što se produžavaju rokovi za overavanje knjižica, što će znatno uticati na smanjenje gužve. Gužve u našim filijalama ne nastaju zbog zamene, nego zbog overe knjižica. To je na osnovu zakona sada prešlo u našu nadležnost", rekla je Svetlana Vukajlović, direktorka RZZO-a.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.