Svako četvrto dete u Srbiji siromašno

Izvor: S media, 04.Okt.2011, 14:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svako četvrto dete u Srbiji siromašno

Nasilje nad decom je u porastu, a svaki četvrti mališan koji živi u Srbiji je siromašan, ukazala Mreža organizacija za decu Srbije povodom medjunarodne Dečje nedelje.

Mreža organizacija za decu Srbije (MODS) ukazala je danas, povodom medjunarodne Dečje nedelje, da su deca i dalje jedna od najranjivijih društvenih grupa, da je svako četvrto dete u Srbiji siromašno i da je nasilje nad decom u porastu.

Još ne postoji spremnost da se deca prepoznaju >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << kao ravnopravan deo društva u ostvarivanju zagarantovanih prava, što je posebno naglašeno kada je reč o deci iz najugroženijih kategorija, navodi se u saopštenju.

Na ulici živi oko 1.000 mališana

Siromašni besplatno u sudnicu

Puna korpa bajka za Srbe

Prema najnovijim podacima Unicefa koje je preneo MODS, pet odsto dece romske nacionalnosti nije upisano u knjige rodjenih tako da ne mogu da ostvare pravo na obrazovanje, zdravstvenu i socijalnu zaštitu, a deca sa hroničnim i retkim bolestima u velikoj meri su zanemarena od strane institucija sistema.

Ove godine medjunarodna Dečija nedelja skreće posebnu pažnju na promociju prava dece sa smetnjama u razvoju u cilju podizanja kvaliteta njihovog života i ostvarivanja uslova za unapredjenje položaja u društvu.

MODS je istakao da prioritetni zadatak svih treba da bude unapredjenje položaja dece zasnovano na širokoj, konkretnoj akciji društva i države, na jasnoj i koherentnoj politici i medjusektorskoj saradnji uz puno učešće dece, roditelja i organizacija gradjanskog društva.

Briga o deci ima nemerljiv značaj za svako društvo koje misli o svojoj budućnosti. Neka obeležavanje medjunarodne Dečije nedelje bude povod za radost, ali i podsećanje na obaveze koje kao društvo imamo prema najmladjima, ukazao je MODS.

(Beta, Foto: Šumadijapres s)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.