Svaki stoti dočeka šezdesetu

Izvor: Glas javnosti, 04.Jan.2009, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svaki stoti dočeka šezdesetu

NIŠ - Dve trećine Romkinja prvo dete rode pre 18 godina, samo 7 odsto njih poznaje načine prevencije od side, dok samo 22 odsto koristi kondom u takozvanim „rizičnim seksualnim odnosima“ sa partnerom koji nije stalan. Lekaru se tokom trudnoće obraća tek oko 25 odsto Romkinja, a obično u ranoj mladosti, često i pre punoletstva, one jedno za drugim rode i po nekoliko dece. Posebno je dramatičan podatak da samo jedan od stotinu pripadnika romske populacije doživi 60 godina starosti. >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti <<

Edukativne radionice

Ovo je samo deo podataka iz istraživanja u okviru projekta „Unapređenje zdravlja Roma“ koje je među oko hiljadu Roma u Nišu sprovela romska nevladina organizacija „Osvit“, uz saradnju sa Centrom za kućno lečenje.

- Značajno je da smo uporedo realizovali i projekat za unapređenje zdravlja Romkinja, kojim je bila obuhvaćeno njih oko 300, a od kojih je polovina prošla kroz edukativne radionice u kojima su mogle da čuju od kolikog je značaja redovna provera zdravlja, koji su osnovni principi lične higijene i kakvi su prvi simptomi polno prenosivih bolesti.

Kod zubara ide samo tri odsto

DECA BEZ VAKCINA

Istraživanja više nevladinih organizacija u Nišu pokazala su da oko 60 odsto Roma živi u nehigijenskim i zdravstveno nebezbednim uslovima. Oko 30 posto njih nema pristup vodovodu, a čak 70 odsto nema nikakvu vrstu sanitarnog čvora. Ozbiljno upozorava i podatak da u prvih 18 meseci nakon rođenja svega 9 odsto novorođenih Roma dobije komplet vakcina predviđenih za novorođenčad. Romska deca u prvoj godini života umiru tri puta više u odnosu na ostalu populaciju.

Nastavak na Glas javnosti...






Povezane vesti

Romi ne znaju za starost

Izvor: Kurir, 04.Jan.2009

NIŠ - Dve trećine Romkinja prvo dete rodi pre 18. godine, samo sedam odsto njih poznaje načine zaštite od side, a nešto više od petine koristi kondom u tzv. rizičnim seksualnim odnosima. Lekaru se tokom trudnoće obraća tek četvrtina Romkinja, a obično u ranoj mladosti, često i pre punoletstva,...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.