Izvor: Blic, 18.Mar.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svaki peti učenik pušač

Svaki peti učenik pušač

BEOGRAD - Svaki peti učenik u Srbiji puši, a sa prosekom za peti, sedmi i prvi razred srednje škole od 23,3 odsto naši đaci nalaze se na prvom mestu liste 15 evropskih zemalja. Kada je reč o konzumiranju piva najmanje jednom nedeljno, đaci uzrasta od 11 do 13 godina opet su na nepopularnom prvom mestu, pokazuju podaci objavljeni u zborniku Zavoda za zaštitu zdravlja studenata Beograda.

Dečak iz Jugoslavije prvi kontakt sa alkoholom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ima u 11. godini, a više od 50 odsto dečaka svih razreda probalo je neko alkoholno piće. Devojčice u istom procentu to čine u prvom razredu srednje škole, a kada je reč o vrsti alkohola, pivo i vino piju se u svim uzrastima. Pivopije od 11 i 13 godina piju dva puta više piva od vršnjaka u Češkoj, Izraelu, Litvaniji i Rusiji, i čak deset puta više nego mladi u Finskoj. Kad se radi o uzrastu od 15 godina, ispred nas po konzumiranju piva su Rusija i Belgija.

Nikotin kao značajan uzrok smrtnosti u kasnijem životnom dobu, veoma je zastupljen među školarcima i to posebno beogradskim. Studija rađena na 5.616 učenika 1999. i 2000. godine pokazuje, recimo, da učenici prvog razreda srednjih škola u Beogradu tri puta više puše nego njihovi mlađi drugari. Da porast konzumenata nikotina raste sa godinama govori i podatak da više od 70 odsto studenata puši. - Pre 15 godina nasilno ponašanje učenika bilo je češće i izraženije nego sada. Deca su jednostavno postala ozbiljna. Od kada postoji čovek postoji i želja za promenom stanja svesti. Tako je i sada i tako je i sa decom. Jaka je potreba da se pobegne od stvarnosti, a primera radi naši osmaci žive pod tako velikim protiskom da se ja sa njima nikada ne bi menjala. Zato je narkomanija, pod kojom smatram drogu, alkohol i cigarete veoma prisutna kod đaka i vremenom biće sve prisutnija - kaže psiholog u Osnovnoj školi 'Svetozar Marković' Nada Vučićević.

Mi smo siromašno društvo u problemima i samo jaka i snažna porodica može biti od pomoći detetu - kaže naša sagovornica.

- A takvih porodica je malo. Ako dete izgubi kontakt sa svojom porodicom, odmah na scenu stupa alkohol, droga, cigarete ili još gore - sekte. I nemojte zaboraviti da ne postoje bezalkoholne žurke kojima prisustvuju vaša deca - kaže Vučičević dodajući da je najvažnija neprekidna borba da do narkomanije ne dođe. S.S. Anonimna anketa u Nišu

Kao jedan od primera konzumiranja alkohola mogu poslužiti podaci do koje je Dom zdravlja u Nišu došao anonimnom anketom među srednjoškolcima. Podaci pokazuju da je alkohol konzumiralo 79,79 ispitanih učenika, tačnije 80,97 dečaka i 74 odsto devojčica. Podaci o korišćenju nikotina ipak su bolji. Procenat učenika koji svakodnevno puši je 11,11 odsto, a prosečan broj popušenih cigareta tokom nedelje je 43,61 cigareta.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.