Svaki peti poslodavac za zatvor

Izvor: S media, 11.Jul.2011, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svaki peti poslodavac za zatvor

Predlog socijalno-ekonomskog saveta biće sledeće nedelje upućen Vladi. Nova mera važiće za poslodavce koji namerno ne isplaćuju zarade.

Inicijativa Socijalno-ekonomskog saveta za izmenu Krivičnog zakonika, koji bi neisplaćivanje zarada radnicima duže od tri meseca predvideo kao krivično delo, zabrinula je oko 60.000 privrednika u zemlji. Naime, najmanje toliko je poslodavaca u Srbiji koji plate isplaćuju sa više od 90 dana zakašnjenja. Konačni predlog Saveta >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << biće formulisan sledeće nedelje, posle čega će biti prosleđen Vladi.

Prema podacima Unije poslodavaca Srbije, tek svaka peta firma u državi redovno namiruje svoje obaveze prema radnicima. Zbog toga je Socijalno-ekonomski savet posegao za rešenjem koje se primenjuje u Evropi - krivičnom odgovornosti poslodavaca.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović smatra da bi Vlada trebalo da prihvati ovaj predlog i da dokaže da je socijalno odgovorna.

Krivična odgovornost za neplaćanje radnika (VIDEO)

Uskraćivanje plate - krivično delo!

Minimalna zarada 102 dinara po satu

Vanredna sednica Socijalno-ekonomskog saveta

- Sebi smo dali slobodu da procenimo da radnik može tri meseca da izdrži bez plate, ali i to je dug period - kaže Orbović. Ova sankcija odnosila bi se na srazmerno malu grupu neodgovornih poslodavaca. Njih je, prema gruboj računici, oko desetak posto.

Uskraćivanje zarade može da se tretira kao krivično delo, ali samo ukoliko privrednik namerno ošteti radnike, tvrdog je stava Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca. On ističe da ova mera ne bi važila samo za privatne preduzetnike već i za preduzeća kojima gazduje država.

Ideju o krivičnoj odgovornosti bahatih gazda podržava i Ranka Savić iz Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata, ali i napominje da je u sadašnjim uslovima ona - neprimenjiva. Po njenim rečima, ovakvoj meri trebalo bi da prethodi niz sistemskih rešenja.

- Zašto čekati tri meseca, kada se u Evropi pali alarm ako poslodavac sa uplatom plate i doprinosa zakasni svega nedelju dana - pita se Savićeva. - Država uz to mora da isplati svoje dugove, ali i da rastereti privredu.

(Novosti)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.