Svaki peti poslodavac ne zna da je diskriminacija zabranjena

Izvor: RTS, 19.Jan.2020, 11:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svaki peti poslodavac ne zna da je diskriminacija zabranjena

Građani Srbije su se tokom prošle godine povereniku za zaštitu ravnopravnosti najviše žalili na diskriminaciju u oblasti rada i zapošljavanja. Prema istraživanju koje je sprovela ta institucija, svaki peti poslodavac ne zna da je diskriminacija na radnom mestu zabranjena.
Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković istakla je da žene već deset godina najviše prijavljuju diskriminaciju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na tržištu rada, a da se 30 odsto svih prijava koje pristignu odnosi na diskriminaciju u vezi sa radnim odnosom.

"Mi smo zbog toga podneli Narodnoj skupštini krajem prošle godine poseban izveštaj o diskriminaciji na tržištu rada kako bismo sagledali stanje i dali preporuke mera šta nam valja učiniti kako bismo je smanjili", rekla je Brankica Janković tokom gostovanja u Jutarnjem dnevniku RTS-a.
Dodala je da su, u istraživanju koje je sprovela institucija Poverenik za zaštitu ravnopravnosti, poslodavci, zaposleni i nezaposleni naveli da je najzastupljenija diskriminacija na tržištu rada, ali da se dve trećine njih nije susrelo sa takvim ponašanjem.
"Ovo je prilika da pozovemo građane da i dalje prijavljuju diskriminaciju, jer je jedini mogući način da rešavamo probleme da se prijavljuje, jer mi ne možemo po službenoj dužnosti, niti bismo mogli saznati, ako nam neko ne prijavi", navela je Jankovićeva.
Poverenica za zaštitu ravnopravnosti je istakla da se devedeset procenata preporuka poštuje, ali i da je bitno napomenuti poslodavcima da je diskriminacija zabranjena.
"Kako je istraživanje pokazalo, svaki peti poslodavac ne zna da je diskriminacija zabranjena", napomenula je Brankica Janković i dodala da je važno da poslodavci sve jednako tretiraju i tokom postupka zapošljavanja i tokom čitavog radnog odnosa.
Žene teže napreduju Poverenica je navela i da je istraživanje pokazalo da žene teže napreduju na radnom mestu, a dodala je da se to vidi i u praksi.
Brankica Janković je istakla da sudski procesi u vezi sa diskriminacijom traju dugo i da se strateške parnice, poput one u vezi sa slučajem Snežane Pešović, vode kako bi se ukazalo da je diskriminacija zabranjena i kažnjiva.
"Kada slučaj stigne do suda, kada se radi i o diskriminaciji i drugoj povredi prava iz radnog odnosa, najbitnije je da dobijemo blagovremenu pravdu, sudsku odluku koja će reći 'ovo je zabranjeno', kazala je Brankica Janković.
Poverenica je podnela inicijativu Ministarstvu trgovine da se u trgovinama ukine rad nedeljom i ocenila je da bi to doprinelo našoj društvenoj koheziji, ali i unapredilo ravnopravnost.
"Ne treba zaboraviti da 70 procenata žena radi u trgovinama, ali to nije bitno, jer svi, i muškarci i žene, i mladi i stari i radnici srednje generacije, žele da provedu nedelju sa porodicom, prijateljima, da se bave sobom", rekla je Jankovićeva.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.