U Srbiji 54 odsto žena trpi nasilje

Izvor: NTV.rs, 01.Dec.2013, 16:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Srbiji 54 odsto žena trpi nasilje

U poslednjih deset meseci u Srbiji je ubijeno 45 žena, podaci su Mreže protiv nasilja nad ženama. Poražavajući podatak je i što oko 54 odsto žena u našoj zemlji trpi neki vid nasilja, a nasilnika prijavi u proseku posle 11 godina porodične torture.
Ovakve činjenice samo pokazuju da bi nadležne institucije trebalo više da rade na osnaživanju , edukovanju i pržanju podrške ženama koje su preživele nasilje, rečeno je na obuci radnika u niškom Centru za socijalni rad. >> Pročitaj celu vest na sajtu NTV.rs <<
Kako da nadležne institucije najbolje pomognu ženama – žrtvama porodičnog naisilja, kako bi one verovale u sebe i državni sistem i nastavile dalji život nakon izlaska iz nasilja bile su teme obuke 16 radnika koji nude profesionalnu pomoć oko socijalnih usluga. Reč je o projektu „Moć promene i unapređenje socijalnih usluga za žene žrtve porodičnog nasilja u centralnoj i južnoj Srbiji“ a koji finansira Ministarstvo rada., zapošljavanja i socijalne politike.
Pored specijalizovanih udruženja u projekat su uključeni i centri za socijalni rad kako bi se poboljšala saradnja između državnih institucija i nevladinog sektora na polju pružanja socijalnih usluga.
Obuka za zaposlene u centrima za socijalni rad osim u Nišu sprovedene su i u Smedervskoj Palanci, a u planu je i edukacija radnika o boljem pružanju socijalnih usluga u Kraljevu.
 
 
 

Nastavak na NTV.rs...






Povezane vesti

Svaki peti brak u Novom Sadu puca zbog nasilja

Izvor: Blic, 02.Dec.2013, 13:45

Nasilje je razlog za razvod svakog petog braka u Novom Sadu, pokazuju podaci Centra za socijalni rad. Od početka godine Osnovnom sudu predato je 1.508 zahteva za razvod. Žene trpe nasilje prosečno deset godina pre nego što napuste nasilnog muža..Prema podacima Centra, u 34 odsto slučajeva brakovi...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NTV.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NTV.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.