Izvor: Politika, 22.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svaki deseti kupuje ocene

Prema rezultatima najnovije ankete, većina to ne smatra nikakvim moralnim problemom i priznaje da bi to učinila ponovo

Ako je suditi prema najnovijoj anketi najposećenijeg akademskog sajta u Srbiji – Infostud.com, 90 odsto anketiranih studenata nikada nije platilo profesoru ili predavaču da bi položili ispit. Od ovog broja, čak 55 odsto je onih koji su čvrsto rešeni da nikada i neće platiti za ocenu, "jer ne žele da finansiraju korumpirane profesore".

Po >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << rečima Branislava Jovanovića, sa ovog sajta, među deset odsto onih koji su priznali da su ipak kupili ocenu izdvajaju se dve grupe mišljenja. Osam odsto učesnika ankete koji priznaju da su davali mito, to ne smatraju nikakvim moralnim problemom i ponovo bi to učinili uz obrazloženje – "svi to rade, zašto bih se ja pravio/la pametan/na". U drugoj, manjoj grupi onih koji takođe priznaje korupciju su studenti koji se time ne ponosi i taj greh verovatno neće ponoviti. Takvih je bilo tačno dva odsto od ukupno 2.806 ljudi koji su tokom januara i februara učestvovali u ovoj anketi.

Nešto više od 20 odsto akademaca je reklo da do sada nije pribeglo mitu, ali bi možda to i uradili ukoliko bi neki ispit dugo blokirao polaganje ostalih. Takođe, u okviru ovog procenta, 13 odsto je i onih koji šesticu nikada nisu platili, ali zato znaju mnogo onih koji jesu.

Ovi podaci se, međutim, veoma razlikuju od onih do kojih je došla Studentska unija Srbije anketirajući pre dve godine 1.300 studenata univerziteta u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu. Tada je 19 odsto akademaca priznalo da je učestvovalo u korupciji, a čak 31 odsto je odgovorilo da bi "kupilo" ocenu ako drugačije ne bi mogli da polože ispit. Da na njihovim fakultetima postoji neki oblik korupcije čulo je čak 98 odsto ispitanih studenata. Ovo prvo i do sada jedino relevantno istraživanje o korupciji u visokom obrazovanju dalo je porazan podatak o 68 odsto onih koji znaju za konkretne slučajeve davanja para za ocenu ili za neku drugu neregularnost.

Kako su tada primetili članovi tima za borbu protiv korupcije SUS, poražavajuća je činjenica da za takvo ponašanje njihove nesavesne kolege imaju podršku svojih roditelja i što se nakon tog "čina" ne osećaju loše.

– Istraživanje je u stvari pokazalo da način na koji visoko obrazovanje trenutno funkcioniše proizvodi korupciju. Takvo visoko obrazovanje ne potencira znanje kao osnovni cilj, već diplomu kao dokument koji predstavlja iluziju znanja i sigurne budućnosti. Ono ne odgovara potrebama društva za kvalitetnim stručnjacima, a mladim ljudima koji prolaze kroz taj sistem ne pruža znanja i veštine neophodne za uspešan profesionalni život – ističu u Studentskoj uniji Srbije, uz podsećanje na podatak da je čak 57 odsto studenata odgovorilo da ne bi prijavilo slučaj podmićivanja za polaganje ispita.

S. Dimitrijević

[objavljeno: 22.02.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.