Svake godine 35.000 građana manje u Srbiji

Izvor: Politika, 30.Sep.2010, 18:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svake godine 35.000 građana manje u Srbiji

BEOGRAD – Istraživanja pokazuju da se svako četvrto selo u Srbiji gasi, naročito brdsko - planinska, koja već decenijama propadaju ekonomski i demografski, saopštila je Privredna komora Srbije.

O kakvim je razmerama negativnog procesa i nestajanja srpskog sela reč govori i podatak da u 702 naselja u Srbiji (najviše u centralnoj Srbiji, a manje u Vojvodini) živi manje od po 100 stanovnika.

Preciznije, 352 naselja su sa manje od 50, a 350 imaju između 50 i 100 stanovnika >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i to su po pravilu naselja bez mladih, pa se zato procenjuje da će za dve decenije sela potpuno opusteti.

„Ovom broju treba dodati još 500 naselja koja su na popisu 2002. godine imala od 100 do 150 stanovnika”, izjavio je Đura Stevanović, organizator Vlasinskih susreta, međunarodnog naučnog skupa koji se održava već 16 godina i razmatra selo i život u njemu.

Prema Stevanovićevim rečima, u današnjim selima Srbije živi i gotovo polovina stanovništva, a od tog broja 60 odsto njih se ne bavi poljoprivredom kao osnovnom delatnošću. Sela toliko propadaju da će od njih 4.600, čak četvrtina nestati relativno brzo, za dve decenije, navedeno je u saopštenju.

Istovremeno, u Srbiji svake godine umre čak 35.000 stanovnika više nego što se rodi.

Tanjug

objavljeno: 30/09/2010

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

U Srbiji se gasi svako četvrto selo

Izvor: Vesti-online.com, 01.Okt.2010, 01:50

Istraživanja pokazuju da se svako četvrto selo u Srbiji gasi, naročito brdsko-planinska, koja već decenijama propadaju ekonomski i demografski, saopštila je Privredna komora Srbije...O kakvim je razmerama negativnog procesa i nestajanja srpskog sela reč govori i podatak da u 702 naselja u Srbiji...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.