Svaka treća viša škola u Srbiji ostala bez dozvole

Izvor: Politika, 04.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svaka treća viša škola u Srbiji ostala bez dozvole

Među školama koje nisu dobile akreditaciju su i dve škole čiji je osnivač bivši ministar zdravlja Milovan Bojić ("Ostrog"), kao i popularna Viša medicinska škola u Ćupriji. Beogradska poslovna škola dobila je, može se reći, "žuti karton" pred isključenje

Gotovo svaka treća viša škola u Srbiji ostala je juče bez licence za rad. Po odluci Akreditacione komisije, odobrenje su dobile 33 obrazovne ustanove. Od 78 viših škola u Srbiji, Komisija za akreditaciju oborila >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je 27, dok je njih 18 poslala na popravni. Među školama koje nisu dobile akreditaciju su i dve škole čiji je osnivač bivši ministar zdravlja Milovan Bojić ("Ostrog"), kao i popularna Viša medicinska škola u Ćupriji. Beogradska poslovna škola dobila je, može se reći, "žuti karton" pred isključenje, kao i Akademija za diplomatiju i bezbednost. Akreditovane su, bez zadrške, uslova i upozorenja, samo 33 škole i one su istovremeno prerasle u visoke škole.

Tako će se ovogodišnjim maturantima znatno smanjiti izbor, ali i mogućnosti za upis na prvu godinu studija visokih (nekadašnjih viših) škola.

Pravila igre nalažu da rukovodstva i osnivači 27 viših škola zapravo ponavljaju godinu. Oni će, doduše, moći da se žale Nacionalnom savetu za visoko obrazovanje, ali mogućnost za ponovnu probu pružiće im se tek dogodine. Onda će ponovo moći da stanu u red za akreditaciju. I ukoliko budu ispravili greške i zaista napravili školu po standardima uspostavljenim po uzoru na evropske dobiće licencu, odnosno akreditaciju, rečeno je juče na konferenciji za novinare u vladi Srbije. Ministar prosvete Slobodan Vuksanović i predsednik Akreditacione komisije profesor dr Slobodan Arsenijević su naglasili da mladi koji već studiraju na tim ustanovama ne treba da se plaše. Oni će normalno nastaviti školovanje, a moći će, ukoliko žele, i da pređu na neku od srodnih ili istih srednjih škola u Srbiji. Škole čiji su zahtevi za akreditaciju odbijeni samo neće ove godine moći da prime brucoše.

Škole koje su zaradile akt upozorenja imaju šansu da i ove godine raspišu konkurs za prijem studenata na prvu godinu studije, ali pod uslovom da do septembra isprave greške u elaboratima. To su, objašnjeno je, neke sitne greške načinjene prilikom kreiranja elaborata.

Za razliku od škola s takozvanim upozorenjem, kod neakreditovanih škola uočeni su značajni nedostaci. Te škole zapravo nisu ispunile osnovne uslove za dobijanje dozvole za rad. One ili nemaju adekvatan kadar, ili prostor, ili su im loši studijski programi.

Direktori škola su bili zatečeni vešću da "njihove" škole nisu prošle akreditaciju. To su, rekli su, juče čuli od novinara.

A. B.

[objavljeno: 04.05.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.