Izvor: B92, 22.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Svaka druga žena žrtva nasilja"

Valjevo, Bačka Palanka -- Svaka druga žena u Srbiji doživela je emocionalno nasilje, svaka treća fizičko, a svaka četvrta seksualno nasilje.

Marija Krivačić, iz beogradskog Incest trauma centra, danas je iznela te podatke govoreći na seminaru "Zaštita od nasilja u porodici", u Valjevu. Ona je rekla da je suština problema to što "postoji uverenje da nasilnik ima pravo da bude nasilan jer nema posledica po njega, a da žena mora da bude poslušna, pa stoga fizičkom nasilju, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << po pravilu, prethodi emocionalno nasilje".

Ona je ukazala da su deca žrtve i u situacijama kada nisu bila direktno ugrožena jer prisustvuju scenama u kojima su žrtve porodičnog nasilja njihove majke.

Na osnovu izmena Krivičnog i Zakona o porodici, nasilje u porodici sada se tretira kao krivično delo, ali institucije sistema još ne deluju efikasno u sprečavanju tog nasilja, rekla je Marija Krivačić i podsetila na zakonske odredbe po kojima se nasilnici mogu izmestiti iz porodice čak i kada su vlasnici stana i da im može biti izrečena mera zabrane prilaženja žrtvi.

Seminar je organizovala nevladina organizacija Praksis, kao izvršni partner Komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice. Na dvodnevnom seminaru učestvovali su predstavnici pravosuđa, MUP-a, centara za socijalni rad, zdravstvenih ustanova, Crvenog krsta, povereništava za izbeglice i nevladinog sektora iz Valjeva i Kosjerića.

Nektar poklonio sokove

Kompanija Nektar iz Bačke Palanke saopštila je danas da je Savetovalištu za borbu protiv nasilja u porodici poklonila 3.000 limenki soka namenjenih ženama i deci u tri sigurne kuće u Srbiji.

Kako se navodi u saopštenju, Nektar će nastaviti da učestvuje u sličnim akcijama i pomaže jer je pomoć najugroženijima u društvu, ženama i deci izloženim nasilju, obaveza svih građana i velikih kompanija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.