Svaka četvrta Srpkinja nije majka

Izvor: BKTV News, 02.Apr.2013, 13:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svaka četvrta Srpkinja nije majka

Najveći broj majki u Srbiji podiže dvoje dece, dok svaka četvrta ženska osoba starija od 14 godina – nije rađala. Najviše dece u Republici rađaju Bošnjakinje i Romkinje koje na svet donose prosečno po troje dece, dok su Srpkinje sa manje od dvoje ispod većine ostalih nacionalnosti po brojnosti potomstva.
Po stopi rađanja, u samom vrhu lestvice su Albanke, koje na svet donose nešto manje od troje dece, kao i Muslimanke (2,61) i Goranke sa prosekom od 2,4 naslednika. Manje od Srpkinja, >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << sa druge strane, imaju samo Bunjevke, Vlahinje, Mađarice i Jugoslovenke. Za materinstvo se najređe odlučuju Ruskinje, koje prosečno na svet donose 1,8 dece.
Ovi podaci, koje je na osnovu prebrojavanja stanovništva 2011. objavio Republički zavod za statistiku (RZS), potvrdili su stare računice koje su pokazivale da je sve manje žena u Srbiji koje rađaju više od troje dece. Majki koje podižu četvoro dece danas je za 17.000 manje nego na prethodnom prebrojavanju 2002. godine.
- Isti trend se vidi i kod broja žena koje imaju petoro i više dece, kojih je manje za 23.000 – objašnjava Snežana Lakčević iz RZS.
- Sa druge strane, učešće žena koje su rodile po jedno dete na istom je nivou poslednjih 20 godina i njih je oko 630.000, što čini petinu dama u Republici. Za razliku od godina za nama, povećan je broj samo majki sa dvoje dece, kojih je trenutno 1,3 miliona, što čini oko 40 odsto.
Materinstvo najbolje od ruke ide porodiljama u opštinama Tutin i Sjenica, gde žene prosečno na svet donose po troje dece. Za ovim mestima slede Prijepolje, Novi Pazar, Medveđa, Trgovište, Bujanovac i Preševo, gde je prosek svega ”za dlaku” slabiji. Najmanje brojno potomstvo donose žene u Knjaževcu, gde u proseku rađaju – dete i po. Da asfalt ne pogoduje demografskom rastu svedoči primer beogradskih opština Vračar i Stari grad, čije žiteljke prosečno imaju 1,66 dece, ali i Negotinke koje rađaju svega 1,77 dece.
O emancipaciji lepšeg pola u Republici, međutim, svedoči potomstvo rođeno van braka. Ukupno 732.000 neudatih žena na svet je donelo 95.000 dece. Najviše neudatih majki ima samo jedno dete, ali na istom spisku su i 2.624 majke koje imaju više od petoro dece.
Najnoviji podaci otkrili su i bilans razvedenih i smrću supružnika prekinutih brakova. Od ukupno 3,2 miliona žena u Srbiji razvedeno je 181.351, dok gotovo pola miliona čine udovice.
PRE DEVETNAESTE RAZVELO SE 150
DA im nije mesto u bračnoj zajednici spoznalo je gotovo 150 žena starosti između 15 i 19 godina, koje su rodile ukupno 116 dece. One, međutim, čine samo manji deo od 3.710 najmlađih nevesta koje još nose burmu na ruci i koje su na svet donele 2.226 beba. Među ženama u ovoj kategoriji popisano je i čak 19 udovica.
Izvor: Novosti
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.