Izvor: TangoSix.rs, 08.Dec.2021, 10:23

Švajcarska zaključila ugovore za nabavku borbenih aviona F-35 i raketnih sistema PVO Patriot u vrednosti od preko 8 milijardi švajcarskih franaka

Savezna kancelarija za odbrambene nabavke Švajcarske – Armasuisse, saopštila je 26. novembra da su sa vladom SAD dogovoreni uslovi nabavke borbenih aviona F-35A kao i sistema PVO velikog dometa tipa Patriot. Kako se navodi, uz pretpostavljeni kurs od 0,95 švajcarskih franaka za jedan US dolar, garantni krediti iznose 6,035 milijardi za avione i 1,987 milijardi za sistem PVO. Navedeni iznos je manji od troškova koji su bili predviđeni, jer se, kako se još navodi, planska >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << odluka za nabavku borbenih aviona, koju su odobrili švajcarski glasači, dozvoljava finansijski trošak od 6,3 milijarde švajcarskih franaka, uzimajući u obzir prognoze inflacije do 2031. godine i predviđena plaćanja.
Podseća se da je Savezno veće 30. juna ove godine odlučilo da nabavi 36 borbenih aviona F-35A od kompanije Lockheed Martin i pet vatrenih jedinica (reč je najverovatnije o baterijama prim. autora) sistema PVO Patriot od kompanije Raytheon. Sada sledi zahtev veća Parlamentu za odobrenje garantnih kredita u depeši oružanih snaga za 2022. godinu. Od donošenja odluke za pomenute nabavke, sa vladom SAD su finalizovani ugovori, Pisma o ponudi i prihvatanju (tzv. LOA – letters of offer and acceptance) je za sada potpisala američka strana, a kada ih bude potpisala i Švajcarska, ugovori stupaju na snagu.
Dana 27. septembra 2020. švajcarski glasači su odobrili budžet od 6 milijardi švajcarskih franaka u planskoj odluci. Ovaj iznos zasniva se na nacionalnom indeksu potrošačkih cena od januara 2018. godine. Na osnovu trenutnih prognoza inflacije do 2031. godine i predviđenih plaćanja, maksimalni finansijski trošak je 6,3 milijardi švajcarskih franaka. Predviđeni finansijski troškovi će međutim biti manji, proračuni trenutno pokazuju da će za 36 borbenih aviona F-35A biti potreban garantni kredit od 6,035 milijardi švajcarskih franaka što će pokriti sledeće:
3,828 milijardi švajcarskih franaka za 36 aviona F-35A
1,927 milijardi švajcarskih franaka za logistički paket, uključujući zemaljsku opremu i matrerijal, rezervne delove, dokumentaciju, obuku i tehničku podršku proizvođača tokom uvođenja u naoružanje
107 miliona švajcarskih franaka za naoružanje (navedeno je municiju)
86 miliona švajcarskih franaka za obuku, planiranje misije i opitne sisteme
82 miliona švajcarskih franaka za pokrivanje potencijalnih tehničkih rizika, F-35A se kupuju u istoj konfiguraciji koju koriste i drufe države, a proizvođač će proizvoditi avion primenjujući iste standarde i procedure koje se koriste na preko 3000 aviona. To znači da se očekuje da će premija rizika biti niska u poređenju sa drugim projektima nabavke.
5 miliona švajcarskih franaka za pretpostavljeni nivo inflacije. Niska vrednost se takođe može koristiti za inflaciju, jer inflacija utiče samo na onaj deo transakcije koji uključuje direktne nabavke u Švajcarskoj, odnosno u kompaniji RUAG.
Vlada SAD je takođe dostavila ugovore za sistem PVO velikog dometa Patriot, koji podleže istim uslovima kao borbeni avioni F-35A, rizici su uporedivi sa onima kod nabavke aviona, a trenutno se očekuje da će nabavka Patriota koštati 1,987 milijardi švajcarskih franaka
U okviru ove dve nabavke postoje i ofset transakcije vredna 4,2 milijarde švajcarskih franaka. Proizvođač aviona je ugovorio ofset transakcije u vrednosti od 2,9 milijardi švajcarskih franaka, oko milijardu će biti direktan ofset, odnosno naružbine stranog proizvođača sa švajcarskim kompanijama u vezi sa nabavkom aviona. Pored toga, proizvođač sistema PVO saglasio se sa ofsetom od 1,3 milijarde švajcarskih franaka, uključujući 260 miliona švajcarskih franaka u direktnim ofset poslovima. Ofset obaveze moraju biti ispunjene najkasnije 4 godine nakon isporuke. Ni kod jednog od ofset poslova neće dolaziti do kompenzacija u vezi sa porezom na dodatnu vrednost, dodatnim rizikom ili direktnim ugovorima Savezne vlade sa švajcarskim kompanijama.
Pratite Tango Six i na društvenim mrežama. Na Instagramu, Jutjubu, Tviteru i Fejsbuku.
The post Švajcarska zaključila ugovore za nabavku borbenih aviona F-35 i raketnih sistema PVO Patriot u vrednosti od preko 8 milijardi švajcarskih franaka appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kupuju avione F-35 i PVO "patriot" za preko 8 milijardi švajcarskih franaka

Izvor: B92, 08.Dec.2021

Još jedna zemlja odlučila se da nabavi američke borbene avione i PVO sistem...Naime, savezna kancelarija za odbrambene nabavke Švajcarske – Armasuisse, saopštila je 26. novembra da su sa vladom SAD dogovoreni uslovi nabavke borbenih aviona F-35A kao i sistema PVO velikog dometa tipa Patriot, prenosi...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.